Ruská klavíristka Maral Jakšijevová vystoupila v RSVK v Praze

Ruská klavíristka Maral Jakšijevová vystoupila v RSVK v Praze

Dne 25. října 2019 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal večer vokální hudby a improvizace v podání ruské skladatelky a klavíristky M. Jakšijevové Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Maral Jakšijevová je skladatelka, koncertující klavíristka a pedagožka. Vystudovala Turkménskou národní konzervatoř v oboru klavír a kompozice. Byla na stáži na Moskevské konzervatoři pod vedením A. Lemana. Zúčastnila se mezinárodních festivalů moderní hudby v Rusku, Rakousku, Česku a Uzbekistánu. Její skladby hraje Ruský symfonický orchestr, Jaroslavský gubernátorský symfonický orchestr, Moskevský soubor moderní hudby, sbor při Treťjakovské galerii aj.

Na koncertě zazněly kompozice „Říjen“ z cyklu „Roční období“ P. Čajkovského, vlastní písně na verše G. Lorky „Malý vídeňský valčík“, R.M. Rilke „Jak mne zadržet duši . . . „, improvizace na téma symfonické poémy „Vltava“ z cyklu „Má vlast“ B. Smetany, písně «Bésame mucho» a «Strangers in the Night» aj.

Koncert proběhl v přátelské atmosféře. Diváci každí číslo odměnili bouřlivým potleskem. Na závěr večera Maral Jakšijevová zazpívala spolu s diváky píseň „V zemljanke“ a „Vaše blagorodije“.

 

Tento článek je dostupný v: Russian