Výstava ruského architekta a malíře Jevgenije Popova byla zahájena v RSVK v Praze

Výstava ruského architekta a malíře Jevgenije Popova   byla zahájena v RSVK v Praze

Dne 22. října 2019 byla v Křišťálovém sále RSVK v Praze zahájena výstava architekta a malíře J. Popova „Modré cesty, modrá města“. Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Na výstavě je představeno více než 50 děl, které jsou vytvořeny v různých žánrech a technikách. Jsou zde akvarely, olejová krajinomalba, grafika, portréty a architektonické nákresy.

Výstavu zahájil zmocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov, který představil umělce a seznámil hosty s jeho životem a dílem.

Jevgenij Popov se narodil v Novgorodu Volyňském. Jeho otec byl námořníkem a zahynul 3. července 1942 při obraně Sevastopolu. Moře zaujímá zvláštní místo v tvorbě umělce. Na výstavě je exponováno velké množství mořských scenérii, zobrazení přístavů a kotvišť a rovněž přímořských měst. Tato láska se odráží v samotném názvu výstavy. Druhým významným motivem jeho obrazů je cestování. Velkou část svého života Jevgenij Popov věnoval výzkumným expedicím. Nakreslil hory Ťaň-Šanu, hřbet Delone, skály na Sicílii a v Nesebru. Na jeho akvarelech často vidíme život na cestách se stany a písněmi u táboráku za doprovodu kytary.

Díla umělce se nacházejí v soukromých a muzejních sbírkách v Rusku, Kanadě, Německu, Francii, Švýcarsku a Číně.

Popov vystudoval Kyjevský inženýrsko-stavební institut. Většinu svého profesionálního života se zabýval projektováním architektonických objektů a stavbou městských územních projektů. Vedl stavby na Krymu, v Simferopolu, Krči a Krasnojarsku. Mezi jeho nejvýznamnější práce patří památníky spisovatelům S.S. Censkému, A. Grinovi a polárníkovi N. Begičevovi na ostrově Dixon. V roce 1970 byl jeho projekt „Dětský palác“ nominován na Národní cenu T. Ševčenka.

Podle slov samotného umělce byl jeho nejvýznamnějším dílem vojenský památník „Dubki“, zapsaný ve Velké sovětské encyklopedii. Na památníku jako jednu z osob zobrazil svého otce, kterého vymodeloval vlastnoručně. Fotografie jeho

architektonických děl je rovněž možné zhlédnout na výstavě.

Výstava J. Popova „Modré cesty, modrá města“ bude v RSVK v Praze otevřena do 30. října t.r.

 

Tento článek je dostupný v: Russian