XXVI. festival ruských filmů v Praze

XXVI. festival ruských filmů v Praze

Ve dnech 11. – 13. října 2019 se v pražském kině Ponrepo Národního filmového archivu ČR konal XXVI. filmový festival “Seminář ruských filmů “Rusko neznámé”. Akce byla organizována Kulturním domem v Hodoníně, administrací Jihomoravského kraje a města Hodonín za podpory Velvyslanectví RF v ČR, Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR, Gosfilmfondu RF a katedry slavistiky Pedagogické fakulty Univerzity Palackého (Olomouc).

XXVI. ročník filmového festivalu, který každoročně probíhal na jižní Moravě ve městech Veselí nad Moravou a Hodonín, se letos z důvodu rekonstrukce kina Svět v Hodoníně přemístil do pražského kina Ponrepo.

Rusko neznámé se stalo hlavním tématem semináře ruských filmů. Na programu festivalu byly filmy, které zahrnují velké časové období. Byly mezi nimi: “Ahoj a sbohem” (1972), “Draze zaplaceno” (1958), “Druhořadí lidé” (2001), “Hlupák” (2014), “Milý Hansi, drahý Petře” (2015), “Moje vlast” (1933), “Neodeslaný dopis” (1959), “Nic a kocour Herkules” (1976), “O zrůdách a lidech” (1998), “Prišvinovy papírové oči” (1989), “Tři dny Viktora Černyšova” (1958), “Začátek neznámé éry” (1967) a “Zloděj lásky”. (1927).

Před začátkem festivalu byla ve foyeru zahájena výstava fotografií ruských a sovětských filmařů, které pořídil známý, nedávno zesnulý český fotograf M. Fikejz (1959 – 2019).

Festival zahájil organizátor akce, ředitel Domu kultury Hodonína Marcel Římák, Zdůraznil, že na Západě Rusko zřídka vnímali za hranicemi politického kontextu. Z tohoto důvodu byly ruské filmy pro západní diváky vybírány utilitárně a nezahrnovaly názvy, které neodpovídaly určité západní ideologické tendenci.   Mnohé sovětské a ruské filmy nebyly kvůli tomu dlouhou dobu známy, protože neodpovídaly tematickým či stylistickým potřebám té doby. Dnes, podle slov Římáka, dokonce názvy filmů hovoří o době jejich vzniku.   Právě z těchto v ČR zapomenutých či úplně neznámých ruských filmů byl vytvořen program festivalu s názvem “Rusko neznámé”.

Vedoucí humanitární skupiny Velvyslanectví RF v ČR N. Brjakin poděkoval organizátorům festivalu a zdůraznil jeho důležitost v kulturním životě Česka, v rozvoji a uchovávání kulturních styků mezi ČR a RF.

Zahájení festivalu se rovněž zúčastnili filmoví vědci Kamila Dolotinová a Tomáš Hála, docent Ústavu východoevropských studií FF UK v Praze doc. PhDr. H. Nykl, Ph.D. a vedoucí katedry slavistiky Pedagogické fakulty Univerzity Palackého (Olomouc) PhDr.M. Machalová.

Festival odstartovalo melodrama “Hlupák” režiséra J. Bykova. Režisér v něm představil příběh se silným sociálním podtextem.

Program festivalu se těšil velké pozornosti mlaých českých diváků.

Tento článek je dostupný v: Russian