Staroslovanské hry a chorovody národů světa v RSVK v Praze

Staroslovanské hry a chorovody národů světa v RSVK v Praze

Dne 12. října 2019 byl v Ruském středisku vědy a kultury v Praze organizován svátek, věnovaný staroslovanským hrám a chorovodům. Akce byla pořádána za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Na programu byly nejen tradiční chorovody východních Slovanů, ale též tance z celého světa. Všichni zájemci se mohli zúčastnit staroslovanských her a tanců na čerstvém vzduchu.

Organizátorka festivalu M. Vepriková sdělili, že jejich hlavním cílem je “vytvořit festival, který představí hlavní principy slovanské kultury v poutavé a poznávací formě. Naše současná společnost je postavena na kultuře. Je třeba mít na vědomí a žít poselstvím předků ve všech jeho sférách, rozměrech a bohatství. Upřímně se snažíme, aby byl tento festival pestrým a plnohodnotným svátkem slovanské kultury. Je nejschůdnější cestou ozdravení našich vlastních kořenů a současně spojením všech vlastenecky orientovaných iniciativ“.

Program zahrnoval ukázku slovanských ceremoniálů a svátků, folklorních představení, bojových umění, slovanských oděvů a rovněž duchovního dědictví Slovanů.

Tento článek je dostupný v: Russian