V Česku byl zahájen filmový festival „Nový ruský film“

V Česku byl zahájen filmový festival „Nový ruský film“

Dne 27. září 2019 byl ve Slovanském domě zahájen II.festival ruských filmů „Nový ruský film“, v rámci kterého budou představeny jedny z nejlepších filmů ruské kinematografie. Akce festivalu jsou organizovány Velvyslanectvím RF v ČR ve spolupráci s českou informační agenturou “Essential Communication”, s.r.o., za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

V Praze bude festival trvat do 6. října 2019. Obyvatelé Brna, Ostravy, Zlína a Plzně uvidí festivalové filmy ve dnech 10.-20. října t.r.

Čestnými hosty zahájení festivalu „Nový ruský film“ letos byli vedoucí Mosfilmu, režisér a herec K. Šachnazarov, režisér P. Lungin, herec a režisér A. Galibin, herci N. Vdovinová a A. Momot, generální ředitelka Dobročinného fondu herců, poradkyně generálního ředitele Národního fondu podpory vlastníků práv, herečka L. Nazarovová.

Během tiskové konference zmocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov sdělil, že v Ruském středisku vědy a kultury v Praze v rámci festivalu proběhne speciální program dokumentárních filmů a zdůraznil, že festival je jednou z největších a nejvýznamnějších událostí rusko-českého programu kulturní výměny.

Programová ředitelka festival M. Bezruková nazvala program letošního festivalu lehkomyslným. Zároveň podtrhla, že se jedná o největší ruský festival v Evropě, co se týče počtu filmů. Úkolem programu je představit celé spektrum ruské kinematografie za poslední dva roky. Byly proto vybrány jak hrané filmy, tak i dokumentární a kreslené. Jsou zde rovněž zastoupeny všechny žánry.

Na tiskové konferenci vystoupil i herec a režisér A. Galibin, který v Praze představí svůj nový film, válečné drama „Sestrjonka“ (Sestřička) a basketbalista I. Jedeško. Ve filmu „Dviženije vvěrch“ (Pohyb vzhůru), který bude promítnut na festivale, ho zahrál K. Saprykin.

Filmový festival zahájil mimořádný a zplnomocněný velvyslanec RF v ČR A. Zmejevskij. Poděkoval všem, kdo se podílel na přípravě a konání festivalu „Nový ruský film“ v ČR. Vyjádřil naději, že v budoucnu bude festival pokračovat a rozvíjet se.

Prvním filmem festivalu bylo psychologické drama „Dvoje“ (Dva), jež bylo natočeno v Sajanské tajze a poprvé se objevilo na „Kinotavre“ 2018. Ještě však nebylo představeno širokému publiku. Představitel hlavní role A. Momot uvedl film v rámci ceremoniálu zahájení festivalu.

Ve foyeru kina „Cinema City“ ve Slovanském domě byla představena výstava významného fotografa I. Gněvaševa, který mnoho let pracoval pro časopisy „Sovětskij ekran“ a „Sovětskij film“ a fotil hvězdy sovětského a světového filmu.

Na zahájení rovněž vystoupili český zpěvák Z. Drda, pěvkyně z Jakutska O. Uutaj a jiní umělci.

Letos očekává hosty filmového festivalu bohatý program, který obsahuje 45 nových ruských filmů v různých žánrech a setkání s tvůrci: herci G. Kucenkem, P. Krajnovem, P. Činarjovem, D. Jendalcevem, D. Jakuševem, D. Suvorovem, J. Borisovem, I. Malaninem, S. Čirkovem a herečkami: N. Vdovinovou, A. Ukolovou, R. Grišinovou, A. Čipovskou, režiséry a producenty: V. Bitokovem, A. Kolomějcevem, V. Birkinem aj.

Zvláštním blokem festivalu 2019 bude program „Cestování po Rusku“, v rámci kterého se uskuteční setkání se světově známým cestovatelem, jenž získal mnoho mezinárodní titulů, spisovatelem a malířem F. Koňuchovem a jeho kolegou, cestovatelem, etnografem a režisérem L. Kruglovem.

 

Tento článek je dostupný v: Russian