Koncert Mariny Kantor se konal v RSVK v Praze

Koncert Mariny Kantor se konal v RSVK v Praze

Dne 27. září 2019 se v Křišťálovém sále RSVK v Praze v rámci hudebního festivalu TIME PORTAL konal koncert významné klavíristky Mariny Kantor. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Marina Kantor se narodila v Kyjevě, studovala v Kyjevě, Nižním Novgorodu a Moskvě. Jejími učiteli byli významní klavíristé jako I. Katz, N. Stankevič aj. Před emigrací do Izraele v r. 1991 působila jako klavíristka v Kyjevském mládežnickém operním divadle a Židovském hudebně-dramatickém divadle. Po příjezdu do Izraele vystupovala v klavírním duu „Nora – Kantor“ v různých místech.

Od roku 2000 žije v Praze, kde vystupuje v duu „Lecian – Kantor“ spolu s violoncellistou K. Lecianem. Duo již vydalo pět alb.

Spolu s režisérem V. Nedelcu vytvořila svoje první sólové představení „Nekonči to v minor“, které se stalo velmi populárním jak v Evropě, tak i v USA. Toto představení uvedla i v Křišťálovém sále RSVK v Praze. V představení využila prostředky moderního interpretačního umění při studiu izraelské a české vážné hudby.

Láska k Praze, k hudbě a vyprávění ji přivedly k organizování specifických exkurzí po městě. Její exkurze v různých jazycích ukazují Prahu pomocí nejlepších děl Mozarta, Chopina, Smetany, Dvořáka a jiných skladatelů. Každá exkurze je ukončena v hudebním salonu, kde Marina vystupuje.

Diváci každé vystoupení klavíristky v Křišťálovém sále RSVK v Praze vítali bouřlivým potleskem. Během koncertu byli posluchači, mezi který byli ruští krajané a Češi, zapojeni do diskuse, organizované umělkyní.

Podrobnější informace o vystoupeních hudebního festivalu TIME PORTAL na webu https://portal-time.com/.

Tento článek je dostupný v: Russian