Koncert chórové duchovní hudby v RSVK v Praze

Koncert chórové duchovní hudby v RSVK v Praze

Dne 9. července 2019 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil koncert chórové duchovní hudby. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Na koncertě vystoupil Ženský akademický sbor „Elegija“ Paláce kultury „Jauza“ z města Mytiště Moskevské oblasti. Sbor byl založen v roce 1967 učiteli mytištinských škol. Každoročně se účastní ruských a mezinárodních soutěží a festivalů. Stal se vítězem v nominaci „Nejlepší akademický sbor „Podmoskovja“ a je laureátem mezinárodní soutěže „Hudební most“.

Na programu byly duchovní písně, mezi kterými byla např. Ave Maria F. Schuberta (sólistka J. Trošinová), písně a skladby D. Bortňanského, S. Rachmaninova, S. Prokofjeva aj. V podání sboru též zazněla árie Gildy z opery G. Verdiho Rigoletto, ruské lidové písně a rovněž válečné a poválečné písně např. Jeřábi J. Frankela aj. Večer byl ukončen populární písní „Podmoskovnyje večera“ V. Solovjova-Sedogo.

Koncert v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze navštívili ruští krajané i Češi, kteří odměnili vystoupení umělců bouřlivým potleskem. Umělecká vedoucí – čestná pracovnice středního profesionálního vzdělání RF V. Ignašovová poděkovala divákům za srdečné přijetí a Ruskému středisku vědy a kultury v Praze za pomoc při organizaci koncertu.

Tento článek je dostupný v: Russian