Koncert věnovaný Dni rodiny, lásky a věrnosti se konal v RSVK v Praze

Koncert věnovaný Dni rodiny, lásky a věrnosti se konal v RSVK v Praze

Dne 5. července 2019 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal koncert, věnovaný Dni rodiny, lásky a věrnosti. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Slavnost byla zahájena předáním medailí „Za lásku a věrnost“ párům ruských krajanů z Česka, které prožily v manželství 25 a více let a během společného života si uchovaly lásku a věrnost, pevnost manželského svazku, vychovaly děti důstojnými členy společnosti.

V tomto roce pamětní medaile, diplomy a květiny byly předány pěti manželským párům.

  1. červenec se již více než 10 let v Rusku slaví jako Den rodiny, lásky a věrnosti. I když je toto slavnostní datum historicky spjato s pravoslavným svátkem svatých Petra a Fevronie Muromských – ochránců rodiny a manželství, slaví jej všechny tradiční ruské konfese v Rusku i v zahraničí.

Ruské středisko vědy a kultury v Praze každoročně předává medaile manželským párům ruských krajanů a smíšených párům. Součástí akce je i slavnostní koncert.

Vystoupila na něm operní pěvkyně I. Pavlovová s árií Gerdy z opery S. Baněviče Příběh Kaje a Gerdy, Písní Pepity z operety Volný vítr I. Dunajevského a jeho písní Mlčení. Koncert byl současně věnován 80. výročí J. Obrazcovové.

Na večeru v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze byli přítomni ruští krajané a Češi. Bohatý program, umění mladé pěvkyně a srdečné prostředí nenechalo lhostejným hosty, kteří přišli do RSVK v Praze oslavit Den rodiny, lásky a věrnosti. Po koncertě následovala slavnostní recepce.

Tento článek je dostupný v: Russian