Koncert sólistů Akademického orchestru ruských lidových nástrojů N. Někrasova v RSVK v Praze

Koncert sólistů Akademického orchestru ruských lidových nástrojů N. Někrasova v RSVK v Praze

Dne 20. června 2019 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze v rámci evropského hostování sólistů Akademického orchestru ruských lidových nástrojů N. Někrasova uskutečnil koncert „Hudební kaleidoskop“. Akce byla organizována Všeruskou státní televizní a rozhlasovou společností ve spolupráci se Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Orchestr byl založen v prosinci roku 1945 a za dobu své existence se stal národním dědictvím Ruska. V různém období jej vedli významní dirigenti: P. Alexejev, V. Smirnov, N. Rečmenskij, V. Fedosejev a N. Někrasov.

Akademický orchestr ruských lidových nástrojů N. Někrasova je známým hudebním souborem, který hraje hudbu nejrůznějších stylů, epoch a žánrů. Na repertoáru má ruskou lidovou hudbu, ruskou a zahraniční klasiku, hudbu různých národů i hudbu současných skladatelů.

V Ruském středisku vědy a kultury v Praze zazněly oblíbené písně a melodie ruských a sovětských skladatelů v instrumentální a vokální podobě.

Jednalo se již o druhé vystoupení souboru v  RSVK v Praze, organizované v rámci spolupráce se Zastupitelstvím Rossotrudničestva.

Na koncertě zazněla jak díla světové klasiky, např. Farandola G. Bizeta a Humoreska A. Dvořáka, tak i ruské lidové písně „Valenki“, „Vdol po Pitěrskoj“ a mnohé jiné.

Diváci, mezi kterými byli čeští občané a žijící v Praze ruští krajané, odměnili každé vystoupení souboru dlouhým a bouřlivým potleskem. Jako přídavek zaznělo několik písní, mimo jiné „Podmoskovnyje věčera“.

Tento článek je dostupný v: Russian