Výstava „Prostě realismus“ byla zahájena v Praze

Výstava „Prostě realismus“ byla zahájena v Praze

Dne 7. června 2019 byla v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze zahájena výstava ruského malíře Rinata Animajeva „Prostě realismus“. Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Na výstavě je představeno 30 obrazů různých žánrů. Jsou mezi nimi venkovské motivy, např. „Máky“, „Ruská zima“, „Kosatce“, obrazy s námořní tematikou: „Bouřka nad mořem“, „Moře“ a rovněž květinová zátiší „Ruská váza“, „Konvalinky“, „Klobouk hojnosti“ aj.

Výstavu zahájil zplnomocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov, který představil malíře a informoval o jeho životě a díle.

Rinat Animajev se narodil v Dušanbe jako jedno z mnoha dětí v tatarské rodině. V 10 letech začal studovat uměleckou školu a po jejím ukončení se stal studentem Dušanbeského uměleckého učiliště. V roce 1986 vstoupil do řad členů Svazu malířů SSSR. Od roku 1989 žije a tvoří ve Francii. Je členem Svazu malířů Francie a patří mezi 10 nejlepších současných francouzských malířů. Jeho obrazy se nacházejí v muzeích a soukromých sbírkách v Rusku, Jugoslávii, Belgii, Francii, Švédsku, Norsku, USA a Japonsku. Zúčastnil se mnoha moskevských, všesvazových, všeruských a zahraničních výstav. Jeho stálá výstavní galerie se nachází v Bretani ve městě Dinan. Rinat tvoří ve stylu „prostě realismus“ v různých žánrech a kreslí portréty, zátiší a krajiny, ovládá malířské a grafické techniky. Nakreslil portréty V. Vysockého, R. Nurijeva, A. Solženicyna aj.

Poté se slova ujal sám malíř a pověděl návštěvníkům o svém pohledu na tvorbu a malířství a odpověděl na četné dotazy. Poděkoval rovněž své manželce Lilii Animajevové, která ho podporuje a je pro něho inspirací v tvorbě.

Výstava potrvá v RSVK v Praze do 17. června t. r.

Tento článek je dostupný v: Russian