Ve Zlínském kraji se uskutečnil festival slovanských kultur „Slovanský festival tradičních hodnot 2019“

Ve Zlínském kraji se uskutečnil festival slovanských kultur „Slovanský festival tradičních hodnot 2019“

Dne 8. června 2019 se v přírodním amfiteátru v Lužné u Vsetína konal II. festival slovanských kultur „Slovanský festival tradičních hodnot 2019“.

Na festivalu vystoupili umělci, kteří věnovali svoji tvorbu lidovým kořenům Slovanů. Zazněly jak originální folklorní kompozice, tak i přepracované variace starých slovanských písní a balad. Mezi hosty byl i ruský ochotnický soubor „Russkaja duša“, jenž zastupoval Ruské středisko vědy a kultury v Praze.

Akce byla zahájena slovanskými hrami a chorovodami na otevřené scéně. Poté vystoupili multiinstrumentalisté, v jejichž podání zazněla hudba luhů a hájů pod vedením D. Daloše. Interpret J. Majerčík zazpíval slovanské lidové písně, členové Rodového kruhu Moravy a Slezska vyprávěli několik legend o moravských knížatech. O přestávce zazněla přednáška O. Adámka.

Soubor „Russkaja duša“ vystoupil dvakrát s ruskými písněmi. Návštěvníci s velkou chutí tančili za zvuku těchto písní.

Organizátor festivalu M. Mišun sdělil, že jejich hlavním cílem je „vytvořit festival, který představí hlavní principy slovanské kultury v živé, poutavé a poznávací formě“.

Program festivalu zahrnoval ukázku slovanských ceremoniálů, svátků, tradic a řemesel, folklorních vystoupení, bojových umění, slovanských oděvů, vzdělávání a rovněž duchovního dědictví Slovanů.

Na veletrhu, který se konal v rámci festivalu, byly představeny tradiční slovanské kroje, talismany, knihy, kuchyňské potřeby, perníčky, med, valašské koláče, píšťaly, čaje a léčivé byliny, ale i výrobky z ovčí vlny. Na ohni se připravovaly tradiční pokrmy, např. domácí klobásky či gulášová polévka.

Na závěr festivalu vedoucí organizačního výboru M. Mišun poděkoval Ruskému středisku vědy a kultury v Praze za účast a vyjádřil naději, že zástupci Ruska budou vystupovat i v příštím roce.

Tento článek je dostupný v: Russian