Multikulturní festival „Barevná planeta“ v Ústí nad Labem

Multikulturní festival „Barevná planeta“ v Ústí nad Labem

Dne 24. května 2019 se na Lidickém náměstí v Ústí nad Labem konal V. multikulturní festival „Barevná planeta“. Akce byla připravena vedením Ústeckého kraje ve spolupráci s výborem pro otázky národnostních menšin. Na festivalu byly zastoupeny následující země: Bulharsko, Vietnam, Rusko, Slovinsko, Maďarsko, Ukrajina a rovněž cikánská komunita.

     Festival „Barevná planeta“ se konal již popáté. Má za úkol spojit obyvatele Ústeckého kraje různých národností, seznámit s jejich uměním, národní kuchyní, historií a lidovými řemesly.  V rámci festivalu se uskutečnil koncert, složený z hudebních a tanečních čísel v podání folklorních souborů z různých zemí.

     Rusko bylo představeno společným stánkem RSVK v Praze a ruskojazyčné společenské organizace „Kovčeg – Archa“. Byly zde rozdávány informační materiály RSVK a Kurzů ruského jazyka při RSVK v Praze, bulletiny o ruských vysokých školách, informační materiály aj.  Každý měl možnost ochutnat tradiční ruské pokrmy a sladkosti. 

      Hosty pozdravili gubernátor Ústeckého kraje O. Bubeníček, generální konzul RF v Karlových Varech M. Ledeněv, 1. tajemnice Velvyslanectví RF v ČR J. Barančejevová, zástupci řady velvyslanectví, zaměstnanci krajské a městské administrace.

     Koncertní program zahájil soubor „Kozáci Vltavy“. Poté vystoupil soubor „Russkaja duša“, v jehož podání zazněly populární ruské písně. Hostem z Ruska byla předsedkyně společenské organizace kultury původních národů severu „Ma Mechem“ (Moje země) pěvkyně, hudebnice a skladatelka Věra Kondratěvová z Chanty-Mansijska. V jejím podání zaznělo několik písní, doprovázených různými hudebními nástroji. Byly to např. „tumran“ – hudební nástroj z jelení kosti, „nars-juch“ – zpívající dřevo či buben severních národů. 

     S tanečním programem vystoupil v pestrých krojích cikánský soubor, vietnamský soubor a rovněž ukrajinský soubor „Džerelo“. 

      Bulharskou kulturu představilo duo T. Samkové a A. Hedara, Maďarsko taneční soubor  „Čalokoz“.

Tento článek je dostupný v: Russian