Koncert „Petrohradská romance“ v RSVK v Praze

Koncert „Petrohradská romance“ v RSVK v Praze

Dne 15. května 2019 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze k Roku divadla v Rusku v rámci hostování Petrohradského státního dramatického divadla „Komedianti“ konal koncert zasloužilé umělkyně RF Niny Meščaninovové. Akce byla připravena za podpory výboru pro kulturu Leningradské oblasti a Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Večer zahájil hlavní režisér divadla, zasloužilý umělec RF M. Levšin, který informoval o historii vzniku divadla, jeho repertoáru a představil přední herečku divadla Ninu Meščaninovovou. Zdůraznil, že důležitou roli v její tvorbě zaujímá zpěv. „Zpívá staré ruské a moderní romance, bardské a populární písně, je laureátkou všeruských soutěží „Akťorskaja pěsňa“ a „Věsna romansa“, získala cenu „Petropol“.“

Na koncertě v Praze v jejím podání zazněly jak známé a oblíbené romance, tak i méně známá díla petrohradských autorů.

Část koncertu Nina Meščaninovová věnovala tvorbě pro ni blízké básnířky M. Cvětajevové. Před začátkem koncertu měli hudebníci možnost setkat se se zakladatelkou Centra M. Cvětajevové ve Všenorech G. Vaněčkovou a dozvědět se mnoho zajímavostí ze života básnířky v Čechách. Umělkyně zazpívala několik romancí na verše M. Cvětajevové, např. „Mně nravitsa, čto vy bolny ně mnoj“ (skladatel M. Tariverdijev), dvě písně z představení divadla „Komedianti“, věnovaného M. Cvětajevové a přednesla verše básnířky „K Čechii“.

Pěvkyně rovněž seznámila diváky se svojí interpretací písní B. Okudžavy. V jejím podání zazněly písně „Posle doždika“ a „Molitva“. Následně za bouřlivého potlesku diváků zazněla píseň „Zlatá Praha“. Poté následovaly písně z repertoáru E. Piaf a J. Dassina. Na závěr Meščaninovová zazpívala píseň petrohradského barda V. Fjodorova a vyjádřila naději, že se setkání s ruskými krajany v Česku bude opakovat.

Diváci v Křišťálovém sále RSVK v Praze po zásluze ocenili vynikající výkony umělců dlouhým aplausem.

Tento článek je dostupný v: Russian