Mezinárodní knižní veletrh „Svět knihy 2019“

Mezinárodní knižní veletrh „Svět knihy 2019“

Ve dnech 9. – 12. května 2019 se na Výstavišti v Holešovicích konal jubilejní XXV. mezinárodní knižní veletrh a literární festival „Svět knihy 2019“, jehož čestným hostem byla Latinská Amerika.  

Výstavy se letos zúčastnili nakladatelé a vydavatelé z 31 zemí. Hlavním tématem veletrhu byly „Paměť a vzpomínky“. Na setkání se čtenáři do Prahy poprvé přijeli laureáti Nobelovy ceny spisovatel a dramatik Mario Vargas Llosa (Peru) a německá básnířka Gerta Müller. Svoji tvorbu rovněž prezentovali spisovatel Rodrigo Fresán či představitelka takzvané nové argentinské prózy Mariana Enríquezová.

Ředitel knižního veletrhu R. Auer přivítal všechny účastníky veletrhu a zdůraznil, že se poprvé čestným hostem veletrhu nestala jen jedna země, ale celá velká oblast.

Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR a Ruské středisko vědy a kultury v Praze se tradičně účastní veletrhu. Letos stánek RSVK nabídl hostům knihy, věnované 74. výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce a dětskou literaturu.

Během čtyř dnů trvání výstavy se ve stánku RSVK mohli zájemci zúčastnit soutěží pro děti a dospělé o znalostech událostí Velké vlastenecké války. Již tradičně hosté ochutnali ruské bonbóny a perníčky, obdrželi georgiánské stuhy.

Dne 11. května ve 12 hod. ve stánku RSVK proběhla prezentace výstavy knižních ilustrací pro dětskou a mládežnickou literaturu. Setkání se čtenáři se zúčastnily výkonná ředitelka Rady pro dětskou knihu Ruska L. Čižovová a ilustrátorka dětské literatury N. Bogoslovskaja. Představily jedny z nejlepších ilustrací k 125. výročí vydání v Rusku prvního sborníku děl H. Ch. Andersena a rovněž věnovaly knihovně RSVK sérii knih pro mládež „Laureáti mezinárodní soutěže S. Michalkova“.

Tento článek je dostupný v: Russian