Jarní festival tjurkských národů se uskutečnil v RSVK v Praze

Jarní festival tjurkských národů se uskutečnil v RSVK v Praze

Dne 20. dubna 2019 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil koncert, věnovaný jarnímu festivalu tjurkských národů. Akce byla organizována Asociací tatarské kultury v Praze „KITAP“ za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Na programu byla hudba, tance a poezie tjurkských národů, tvůrčí dílny pro děti i dospělé, stánky, věnované kultuře národů Ázerbájdžánu, Kazachstánu, Kirgizie, Tatarstánu, Uzbekistánu, Turkménie a Turecka.

„KITAP“ je Tatarská a Tjurská asociace v Praze. Slovo „KITAP“ v překladu znamená kniha, což je symbolické, protože kultura a tradice každého národa představují novou knihu ke studiu. Jedním z cílů asociace je ukázat a propagovat kulturu a tradice tjurských národů. Tato akce byla věnována dvěma jarním svátkům „Navruz“ a „Sabantuj“.

S bohatým programem vystoupili mladí zástupci Ázerbájdžánu, Kazachstánu, Kirgizie, Ruska a Turecka, kteří na scéně ukázali pestrost a různorodost kultur tjurkských národů.

Zazněly lidové písně za doprovodu tradičních hudebních nástrojů: saz, darbuk, domra aj.

Kaleidoskop pestrých kostýmů, moderních a lidových tanců, tradičních a moderních melodií – to vše natolik pohltilo diváky, že ani nevnímali, jak uběhly 4 hodiny.

Program zahájil český etnolog, profesor T. Boukal, který zahrál několik melodií a písní na tjurských národních hudebních nástrojích. Následoval klasický kirgizský tanec v podání G. Bekbagyševové a tance orientálních krasavic, které volně přešly do taneční tvůrčí dílny pro ženy a dívky. Poté vystoupili další umělci s písněmi a básněmi. Básnířka L. Begim informovala o ázerbájdžánském básníkovi Nasimi. T. Menaždinovová provedla interaktivní dílnu operního zpěvu. Diváci poté zhlédli videozáznam z cest o krásách Uzbekistánu a tradicích oslav „Navruza“ v Ázerbájdžánu.

V rámci festivalu se uskutečnily tvůrčí dílny, věnované výrobě národních šperků. Všichni zájemci mohli ochutnat tradiční nápoje a jídlo z Ázerbájdžánu, Kazachstánu, Kirgizie, Tatarstánu, Uzbekistánu, Turkménie a Turecka.

Tento článek je dostupný v: Russian