Krajské kolo soutěže „Ars Poetika – Puškinův památník“ v Chomutově

Krajské kolo soutěže „Ars Poetika – Puškinův památník“ v Chomutově

     Dne 3. dubna 2019 se v Chomutově uskutečnilo krajské kolo celostátní soutěže „Ars Poetika – Puškinův památník“, kterého se zúčastnilo asi 100 žáků a studentů z 8 základních škol a gymnázií Ústeckého kraje, kteří studují ruský jazyk (z měst Louny, Litoměřice a Chomutov). Akce byla organizována Českou asociací rusistů a Česko-ruskou společností za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Účastníky přivítal předseda České asociace rusistů a Česko-ruské společnosti Jiří Klapka. Poděkoval organizátorům a učitelům, kteří připravili se svými žáky a studenty soutěžní vystoupení. Představil členy poroty, mezi kterými byla i vedoucí Kurzů ruského jazyka při RSVK v Praze L. Nyklová.

Žáci a studenti přednášeli verše ruských a sovětských básníků, hráli scénky z ruských pohádek, zpívali ruské lidové a populární písně. Mnohé školy předvedly porotě i několik vystoupení.

První místa získali:

  • v kategorii Zpěv – trio z Gymnázia Chomutov za píseň „Oj, moroz, moroz“ a duet A. Cepelové a D. Fedaka za píseň „Oleň“.
  • v kategorii Přednes – V. Bicanová (Chomutov) za přednes básně A. Barto „Pervaja Ljubov“ a A. Smetková (Chomutov) za báseň „Koťata“ S. Michalkova.
  • v kategorii Kolektivní vystoupení – žáci ZDŠ (Chomutov) za inscenaci pohádky „Repka“, žáci ZDŠ (Louny) za povídku V. Bianky „Kto čem pajot?“, duet A. Juzy a T. Černajové (Chomutov) za básně A. Barto.

Vítězové krajského kola se zúčastní závěrečného kola republikové soutěže „Ars Poetika – Puškinův památník“, které se uskuteční v RSVK v Praze 6. června v den narozenin A. Puškina.

Tento článek je dostupný v: Russian