Mezinárodní kulturně-osvětový maraton u příležitosti 75. výročí vítězství nad fašismem ve Druhé světové válce se konal v Praze

Mezinárodní kulturně-osvětový maraton u příležitosti 75. výročí vítězství nad fašismem ve Druhé světové válce se konal v Praze

Dne 22. března 2019 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil v rámci mezinárodního kulturně-osvětového projektu „Maraton vítězství“ galakoncert „Spojenci velkého vítězství. Hudební příběh“ za účasti Moskevského džezového orchestru pod vedením světově známého saxofonisty, národního umělce Ruska Igora Butmana. Akce byla organizována Mezinárodním fondem podpory ruské kultury „Jedinstvo“ ve spolupráci s MZV RF a federální agenturou Rossotrudničestvo.

Mezinárodní kulturně-osvětový festival „Maraton vítězství“ byl věnován 75. výročí osvobození Evropy od nacismu. Startoval 20. března 2019 v Ruském středisku vědy a kultury v Berlíně. Akci zahajovala vedoucí Rossotrudničestva E. Mitrofanovová, která zdůraznila, že „v současných podmínkách, kdy diplomatické úsilí je záměrně omezováno, velkou aktuálnost získává kultura jako nástroj národní diplomacie“.
V Praze galakoncert zahájil mimořádný a zplnomocněný velvyslanec RF v ČR A. Zmejevskij, který poděkoval organizátorům festivalu, pozdravil hosty a účastníky večera. Podtrhl, že „podobné akce jsou velmi potřebné v současných podmínkách, kdy jsou vzpomínky na Druhou světovou válku a na ty, kdo zachraňovali svět před „hnědým morem“ záměrně potlačovány a vyjádřil naději, že se koncert stane důležitou událostí v rámci rusko-české kulturní a humanitární spolupráce“.
Autorka scénáře, režisérka, umělecká vedoucí projektu, zasloužilá pracovnice umění Ruska I. Gorjunovová vyzdvihla důležitost pražského koncertu. „Nemohli jsme vynechat toto město. Zde bije srdce Evropy. Zde 9. května 1945 skončila válka. Za osvobození českého národa od nacistické okupace položily své životy desítky tisíc rudoarmějců. Jsou pochováni zde. Je velmi důležité, aby historické vzpomínky nikdy nezmizely jako voda v písku“, prohlásila.
Na koncertě zazněly oblíbené melodie a písně Druhé světové války. Byly mezi nimi díla sovětských skladatelů, americké hity 40. let a světově známé francouzské melodie. Vystoupení hudebníků střídal přednes básní a vše bylo doprovázeno promítáním dokumentárních snímků a úryvků z celovečerních filmů. Toto pojetí mnohanásobně zvětšovalo umělecký dojem diváků.
V podání Moskevského džezového orchestru zazněla směs ruských a amerických písní válečných let, skladby N. Bogoslovského, I. Dunajevského , V. Аgapkina, B. Goodmana a legendární „Katjuša“.
Hlavní producent projektu, pěvec a skladatel, národní umělec RF M. Gluz interpretoval legendární «Píseň amerických letců» G. Adamsona a J. McHugha.
Verše K. Simonova, D. Samojlova, J. Martynova, A. Dementěva, J. Jevtušenka a mnoha dalších ruských básníků zazněly v podání zasloužilé pracovnice umění Ruska, profesorky I. Gorjunovové.
Na koncertě rovněž vystoupili pěvkyně J. Simonovová a V. Lazarevová, pěvec, klavírista a jazzový improvizátor O. Akkuratov.
Akce byla ukončena předáním květin a dárků na památku v Praze žijícím veteránům blokády Leningradu. Sál je vítal bouřlivým potleskem.
V přeplněném sále RSVK v Praze byli přítomni veteráni Velké vlastenecké války, zaměstnanci velvyslanectví Arménie, Běloruska, Moldávie, Kazachstánu a Ruska, čeští političtí a veřejní činitelé, zástupci společenských organizací, novináři, ruští krajané a místní obyvatelé. Celkem se akce zúčastnilo více než 400 diváků, kteří díky vynikajícímu výkonu hudebníků a umělecké režii opětovně prožili radost vítězství, hořkost a útrapy války, podíleli se na víře lidí, kteří bojovali za naši budoucnost.
Mezinárodní kulturně-osvětový maraton vítězství se též uskuteční 25. března t. r. ve Vídni a 27. března v Budapešti.

Tento článek je dostupný v: Russian