Finále soutěže mladých čtenářů „Živá klasika“ v RSVK v Praze

Finále soutěže mladých čtenářů  „Živá klasika“ v RSVK v Praze

Dne 18. března 2019 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konalo české finále mezinárodní soutěže mladých interpretů „Živá klasika“ a předání cen jejím vítězům. Akce byla organizována mezinárodním kulturním institutem „Klíč“ za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Účastníky finále v Praze pozdravil zmocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Andrej Končakov, který podtrhl, že soutěž „Živá klasika“ překročila hranice Ruska a stala se tradicí v mnoha zemích. Patří mezi ně i Česko, kde soutěž proběhla již pošesté. Znamená to, že láska k ruskému jazyku a literatuře nezná hranic.

Finále soutěže se zúčastnili žáci a studenti ve věku 10 – 16 let z Prahy, Brna a Karlových Varů. Mladí lidé interpretovali úryvky z prózy klasiků a současných ruských autorů, jež nejsou součástí školního programu. Znalost uměleckých textů, správnou výslovnost, emocionálnost a výmluvnost interpretů hodnotila profesionální porota, jejímiž členy byli: režisérka a vedoucí umělecké laboratoře „Art Platforma“ a „Teatr Forma“ v Praze J. Běrežnaja, absolventka Krasnodarské umělecké akademie, vedoucí a trenérka Akademie rozvoje intelektu „AMAKids“ v Praze N. Gladkovová a ruský spisovatel V. Fjodorov.

Členové poroty vysoce ocenili úroveň přípravy účastníků a poděkovali rodičům a pedagogům za jejich přínos do přípravy na soutěž. V. Fjodorov předal soutěžícímu A. Gončarovovi svoji knihu „Šestý anděl“ za výběr originálního soutěžního díla – úryvku z knihy A. Vertinského „Cestou dlouhou“.

Všichni finalisté obdrželi diplomy a knihy na památku. Vítězi se stali: žákyně Školy při Velvyslanectví RF v ČR T. Soloduchinová, žák Školy ruského jazyka v Brně M. Simonov a student Ruského gymnázia Karlovy Vary J. Kodet, již získali hlavní cenu – pobyt v mezinárodním dětském táboře „Artek“, kde se budou moci nejen zúčastnit finále soutěže „Živá klasika“, ale i prožít nezapomenutelné prázdniny.

Tento článek je dostupný v: Russian