Lekce o bezpečnosti na internetu v RSVK v Praze

Lekce o bezpečnosti na internetu v RSVK v Praze

Dne 18. ledna 2019 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze v rámci programu „Lekce o bezpečnosti na internetu“, který iniciovala předsedkyně Rady federace Federálního shromáždění RF V. Matvějenková uskutečnil seminář pro žáky druhého stupně základních škol, studenty a jejich rodiče. Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Zástupce vedoucího Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR O. Soloduchin uvedl přednášku „Nenechte se ošálit! Fake – news, propagace a manipulování na internetu a nejen to“.
O. Soloduchin – povoláním filozof, novinář a politický technolog, který se léta profesionálně zabýval organizací volebních, politických a informačních kampaní a paralelně učil na Vysoké škole ekonomiky (Moskva), informoval o svých zkušenostech v oblasti propagandy na konkrétních případech, jmenovitě na sčítání obyvatel, na sbírání informací o stavu zemědělství, regionálních volebních kampaních, řešení problémů zdravotnictví a pojištění. Analyzoval zvláštnosti práce soukromých a státních médií a „nových médií“ – internetových portálů, sociálních sítí, „Telegramů“ aj.
Poukázal na osobnostní momenty v práci novinářů, bloggerů a aktivních uživatelů sociálních sítí, uvedl, co je to „objednávka“, nativní inzerce v tištěných a elektronických hromadných sdělovacích prostředcích (HSP). Podrobně pověděl o procesu vytváření informačních materiálů a zpráv. Důraz při tom kladl na kritéria jejich věrohodnosti, zdroje a způsoby kritického hodnocení.
Během přednášky byly rovněž projednány pojmy „propaganda“, „manipulování“ a „fake – news“, informoval o hlavních úlohách, které plní současné informační kampaně – „informační objasnění, motivování“, o využití takových netradičních kanálů šíření informací jako jsou masové akce, fámy, akce „od dveří ke dveřím“. Porovnal zkušenosti HSP v ČR a Rusku a uvedl k tomu statistické údaje.
Na závěr nabídl hostům tabulku, jež popisuje algoritmus jednání, který umožňuje zhodnotit důvěryhodnost či nedůvěryhodnost té či oné informace nebo zprávy.
Po přednášce odpověděl na dotazy přítomných, spojené s politickým zaměřením HSP, propagandou v oblasti politiky a ekonomiky, obrazem Ruska v ČR a Česka v RF.

Tento článek je dostupný v: Russian