Představení divadla „NiťJa“ „Já jsem Štěstí“ v RSVK v Praze

Představení divadla „NiťJa“ „Já jsem Štěstí“ v RSVK v Praze

Dne 24. listopadu 2018 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnila česká premiéra představení divadla „NiťJa“ z Jekatěrinburgu „Já jsem Štěstí“. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Divadlo „NiťJa“ (Jekatěrinburg) vzniklo v roce 2015, ale už si získalo velkou popularitu v Rusku a v zahraničí. Tvůrčí svaz, jak si říkají sami tvůrci divadla, se snaží vrátit divákům niť života – niť, díky které nekonečná bohatství lidského srdce budou opět přístupna okolnímu světu.
Představení „Já jsem Štěstí“ vzniklo v roce 2015 podle hry D. Isajeva, který je zároveň režisérem a představitelem jedné z dvou hlavních rolí. Druhou hlavní roli hraje N. Vinogradov, který je současně uměleckým ředitelem divadla.
„Já jsem Štěstí“- je představení – seminář, představení – laboratoř, představení – výzkum, v němž herci znovu odhalují tak známý, ale současně absolutně nepoznaný vesmír lidských vztahů, který se skládá ze dvou protikladných světů: světa mužů a světa žen.
První část představení „Paša a Ljuba“ pojednává o nechápajících jeden druhého muži a ženě, kterým v okamžiku rodinné hádky boží vůle vymění jejich myšlenky a city. Manželé pro sebe získají možnost odhalit záhadný svět mužů a žen a smířit se spolu. Ve druhé části, jejíž děj probíhá v předvečer oblíbeného rodinného svátku – Nového roku, vidíme rozvoj vztahů milujícího se páru. Neoddělitelnou součástí rodinného příběhu je i starší pokolení a děti Paši a Ljubi. Diváci získají poučení o tom, jak žít šťastně a s láskou.
Představení zhlédlo asi 200 diváků, kteří bouřlivě tleskali výkonu herců. Představení se uskutečnilo v rámci evropského turné divadla, které probíhá i v Bělorusku, Německu, Lotyšsku, Litvě, Polsku, Francii, Finsku a Estonsku.

Tento článek je dostupný v: Russian