Výstava „Romantické Rusko. Moderní impresionismus“ byla zahájena v RSVK v Praze

Výstava „Romantické Rusko. Moderní impresionismus“ byla zahájena v RSVK v Praze

Dne 2. listopadu 2018 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnila ke Dni národní jednoty vernisáž výstavy mladé ruské malířky Tatiany Lapardinové-Lebeděvové.  Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR za podpory Velvyslanectví RF v ČR a české společnosti Klub Rusko.

Tatiana Lapardinová-Lebeděvová se narodila v Moskvě. V roce 1999 ukončila školu při moskevské Akademii S. Stroganova, Poté vystudovala Umělecko-grafickou fakultu Moskevské státní pedagogické univerzity. Je členkou ruského Uměleckého sdružení současných malířů, Uměleckého svazu malířů Ruska aj. V letech 2017-2018  se její personální výstavy konaly v Moskvě a jiných ruských městech.  Poslední dvě výstavy v roce 2018 proběhly v tiskovém centru MZV Ruska.

Kurátorkou výstavy je hlavní vědecká pracovnice Tretjakovské státní galerie Galina Sergejevna Curakova. Na výstavě je představeno 46 obrazů ve stylu současného ruského impresionismu, na kterých jsou zobrazeny krásy ruské přírody, moře, hory, zátiší a portréty, vytvořené olejovými a pastelovými barvami.

Výstavu zahájil zmocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Andrej Končakov, který blahopřál přítomným k blížícímu se svátku a představil mladou ruskou malířku.

Kurátorka výstavy Galina Curakova informovala o zvláštnostech tvorby Tatiany Lapardinové-Lebeděvové. Zdůraznila při tom posloupnost a zvláštnost stylu malířky, na příkladech ukázala pestrou škálu barev a optimismus jejích obrazů.

Tatiana Lapardinová-Lebeděvová následně seznámila hosty se svojí tvorbou. Podtrhla, že je to její první výstava v zahraničí, poděkovala Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR a všem, kdo jí pomohli v přípravě. Speciálně pro výstavu v Praze nakreslila obraz Lovecký zámek Lány XVI. století, který by chtěla prostřednictvím Velvyslanectví RF v ČR věnovat prezidentu České republiky Miloši Zemanovi.

Na závěr vystoupil prezident Klubu Rusko Z. Zbytek, který vyzdvihl vysokou úroveň ruské malířské školy a vystavených děl. Sdělil rovněž, že podobné akce napomáhají vzájemnému porozumění a přátelství mezi národy Česka a Ruska.

Po oficiální části se hosté v doprovodu malířky a kurátorky seznámili s expozicí.

Na zahájení výstavy „Romantické Rusko. Moderní impresionismus“ bylo přítomno více než 80 hostů. Byli mezi nimi místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR V. Filip, poslanci a senátoři Parlamentu ČR, mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Běloruska v ČR V. Kurdjukov, zaměstnanci velvyslanectví Běloruska a Ruska, zástupci českých společenských organizací, čeští malíři aj.

Výstava potrvá do 16. listopadu. Těší se velkému zájmu návštěvníků RSVK, kteří o ní píší nadšené recenze.

Tento článek je dostupný v: Russian