Nejlepší novinky ruské dětské literatury byly představeny v Česku

Nejlepší novinky ruské dětské literatury byly představeny v Česku

 

Ve dnech 20. a 21. října 2018 se v Praze a Brně uskutečnila setkání s ruskou dětskou spisovatelkou, laureátkou Všeruské soutěže o nejlepší dílo pro děti a mládež „Kniguru“ Ajou eN a ředitelem soutěže G. Urušadze. Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR za účasti Ruské kulturně-osvětové společnosti na Moravě.</em

Setkání se konala v rámci soutěže pro děti a mládež „Kniguru v Čechii“, který pořádá ruská organizace „Centrum pro podporu ruské slovesnosti“ a Ruské středisko vědy a kultury v Praze již podruhé za sebou. Soutěž má za úkol propagovat současnou ruskou dětskou literaturu, ruský jazyk v ČR a rovněž podpořit děti, které studují ruský jazyk.
Dne 20. října 2018 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konalo setkání s žáky, studenty a učiteli ruského jazyka, řediteli škol a milovníky ruské literatury.
Zmocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov sdělil, že první soutěž „Kniguru v Čechii“ v roce 2017 shromáždila velké množství zajímavých a různorodých děl žáků a studentů, kteří studují ruský jazyk. Bylo představeno více než 40 prací od více než 60 kolektivních a individuálních účastníků. Připomněl, že letos soutěž startovala již 1. června a bude přijímat práce do 25. listopadu.
Ředitel soutěže „Kniguru“ G. Urušadze podrobně informoval o Všeruské soutěži o nejlepší dílo pro děti a mládež, jež probíhá v Rusku již podeváté. Zdůraznil, že je to jediná soutěž, ve které čtenáři ve věku 10 – 16 let vybírají nejlepší dětské knihy. Členem poroty se může stát dítě z jakékoli země.
Následně připomněl, že před dvěma lety se soutěž začala konat i v zahraničí: ve Velké Británii, USA a ČR. Letos se připojily Bulharsko, Španělsko, Kanada a Slovinsko. Vítěze v každé zemi vybírá porota, ve které zasedají dětští spisovatelé z Ruska. Účastníci napíší recenzi a připraví tvůrčí projekty na nejlepší knihy soutěže „Kniguru“. Vítězové získají elektronické tablety pro čtení, knihy s autogramy autorů a přístup do elektronických knihoven.
Poté ruská spisovatelka Aja eN, autorka knih „Absoljutno něobytajemyje“ a „Biblija v sms-ach“ pověděla o své tvorbě a populární sérii knih o „mutangelach“. Předala laureátům soutěže „Kniguru v Čechii 2017“ X. Šavlovské a J. Sorokinové knihy se svým autogramem.
Dne 21. října se ve Škole ruského jazyka a kultury při Ruské kulturně-osvětové společnosti na Moravě v Brně uskutečnilo setkání Aji eN a G. Urušadze s žáky školy a jejich rodiči.
Soutěže „Kniguru v Čechii“ se může zúčastnit každý žák či student ve věku 10-21 let. Podrobné informace na webu: http://rsvk.cz/category/konkursy-i-festivali/

Tento článek je dostupný v: Russian