Podzimní výstava – veletrh „Vzdělání a volný čas“ v RSVK v Praze

Podzimní výstava – veletrh „Vzdělání a volný čas“ v RSVK v Praze

Dne 8. září 2018 se v Ruském středisku vědy a kultury v Praze uskutečnila III: výstava – veletrh „Vzdělání a volný čas“. Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR za podpory Velvyslanectví RF v ČR

Cílem veletrhu bylo seznámit ruské krajany s organizacemi a společnostmi, které působí v Praze v oblasti vzdělávání, sportu, kultury a umění v ruském jazyce. Akce proběhla již potřetí a těšila se velkému zájmu dětí i dospělých.  Veletrhů v roce 2016 a 2017 se dohromady zúčastnilo 60 organizací a 2000 návštěvníků.  V roce 2018 více než 40 organizací.

Na prostranství před RSVK a v jeho prostorech se návštěvníci mohli seznámit s již fungujícími či novými vzdělávacími a volnočasovými projekty. Mohli též získat učební materiály, knihy, hry, zúčastnit se četných dílen a ochutnat tradiční ruské pokrmy. Po celou dobu konání veletrhu od 10 do 15 hod. probíhal kulturní program.

Důležitou součástí veletrhu byly organizace, jež se zabývají předškolním a školním vzděláním. Své služby v této oblasti nabídly: česko – ruská škola VĚDA, První slovanské gymnázium, dětské centrum Alisa, dětské jesle a mateřská škola KOI, vzdělávací centrum pro děti a mládež «Little House Club» aj.

Byly představeny i organizace, které se specializují na doplňkovém předškolním a školním vzdělání. Mladí návštěvníci se zúčastnili dílen dětského klubu „Molekula“, dětského centra «Clever Bee» a studia rozvoje „Věsjolyje palčiki“.

Odborníci «Ivy Education Group» nabídli zajímavé úlohy z ruského jazyka a matematiky. Centrum robototechniky «ROBiQ» umožnilo dětem seznámit se s opravdovými roboty a základy programování. Škola umění při RSVK v Praze organizovala dílnu „První výuka na kytaře“.

Mnohá vzdělávací centra nabídla výuku jak pro děti, tak i pro dospělé. O kurzech mentální aritmetiky informovali odborníci Akademie intelektuálního rozvoje „AMAKids“. Centrum intelektuálního rozvoje «NEW SCHOOL»  předvedlo kurzy, jež jsou zaměřeny na rozvoj kognitivních schopností člověka a kurzy jazykové přípravy „Ahoj studente“ nabídly svoji metodiku výuky cizích jazyků.

Během veletrhu si návštěvníci mohli zahrát různé hry a mladí rodiče poznat knihy pro první samostatné čtení „Čtu sám“.

Dílnu a ukázkové vyučování měl trenér tenisové školy «Tennis in Prague»  P. Kuzněcov. Dvojnásobný mistr světa v sambu I. Šašurin představil svoji školu sambo. Bylo možné se poučit o dětské józe i o koncepci zdravého odpočinku pro ženy formou dílen a výstav v rámci projektu «Welness Vikend».

Seance relaxační, ozdravné a ajurvedové masáže uskutečnili odborníci studia „Shifuku“, centrum «Aquatory Arts» povědělo o terapeutické pomoci využívající umělecký projev člověka.

Během výstavy s koncertním programem vystoupili žáci centra uměleckého rozvoje „Studia MIX“, tanečního klubu «InFitDance Club» a hudebního studia „Cantabile“. Účastníci divadelního projektu «ArtPlatforma» a „Škola“ vystoupili s krátkými improvizacemi.

Děti, jež si oblíbily ruský jazyk a literaturu, se zúčastnily literárního projektu „Kniguru v Česku“. Dětský knižní klub „Světljačok“ organizoval knižní výstavu „Dětská kniha“ a předvedl dětem loutkové představení. Studio „Gospodin Balonek“ překvapilo hosty figurkami zvířat, vytvořených z nafukovacích balonků.

Mnozí účastníci a hosté veletrhu zdůraznili, že akce nabízí unikátní možnost výměny zkušeností, hledání nových přátel a partnerů.

Během pěti hodin výstavu – veletrh v RSVK v Praze navštívilo asi 1000 lidí z řad ruských krajanů a českých občanů.