X. mezinárodní hudební festival Eduarda Nápravníka byl zahájen v Česku

X. mezinárodní hudební festival Eduarda Nápravníka byl zahájen v Česku

Dne 25. srpna 2018 se v kostele sv. Jiří ve městě Býšť (Pardubický kraj) konal zahajovací koncert X. mezinárodního hudebního festivalu Eduarda Nápravníka. Akce byla připravena organizačním výborem festivalu za podpory Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury ČR, Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR, Asociace interpretů a muzikologů, vedení městě Býšť aj.

Již tradičně se zahajovací koncert festivalu konal v rodném městě českého a ruského hudebního skladatele a dirigenta Eduarda Nápravníka. Významný hudebník se zde narodil 24. srpna 1839. Když mu bylo 23 let, přijel do Ruska, které se pro něj stalo druhou vlastí stejně jako pro mnoho dalších jeho krajanů. Zde začal pracovat v Marijinském divadle v Petrohradě a za 7 let se stal jeho šéfdirigentem. Více než 50 let jeho působení bylo pro toto divadlo jedním z nejúspěšnějších období.
Koncert zahájil vedoucí organizačního výboru festivalu V. Grochovskij, který připomněl dlouhou cestu, kterou již festival ušel. Začínal jako studentský a dnes je v Česku významnou kulturní událostí. Poděkoval vedení města za podporu, představil divákům účastníky a program večera.
V první části koncertu vystoupilo klavírní duo „Aleanija“ ruských krajanek z USA A. Gorinové a A. Grochovské. V jejich podání zazněly: „Ruský suvenýr“ J. Brahmse, „Suvenýry“ S. Barbera a „Šest skladeb“ S. Rachmaninova.
Ve druhé části vystoupil smyčcový kvartet E. Nápravníka ve složení: P. Bernášek (housle), J. Peruška (viola), V. Bernášek (violoncello) a V. Grochovskij (klavír), který zahrál „Kvarteto pro housle, violu, violoncello a klavír“ E. Nápravníka.
Každou skladbu diváci vítali bouřlivým potleskem. Koncert vynikajících hudebníků v kostele sv. Jiří ve městě Býšť vyslechlo asi 150 vděčných českých posluchačů.