Evropská premiéra filmu o krymských Tatarech „Ismail a jeho lidé“ v RSVK v Praze

Evropská premiéra filmu o krymských Tatarech „Ismail a jeho lidé“ v RSVK v Praze

Dne 8. června 2018 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze v rámci setkání s autorem scénáře a režisérem filmu, ruským historikem a politologem, profesorem, doktorem historických věd, prorektorem MGIMO  pro vědeckou činnost J. Kožokinem uskutečnila evropská premiéra filmu „Ismail a jeho lidé“.  Akce byla organizována Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Zplnomocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov  představil hosta, zdůraznil aktuálnost tématu filmu, popřál všem dobrou podívanou a plodnou diskuzi. Poté předal slovo J. Kožokinovi.

„Ismail a jeho lidé“ je dokumentární film o obyčejných, ale i neobyčejných lidech z řad krymských Tatarů. Pojednává o nejvýznamnějších z hlediska současnosti myšlenkách krymsko-tatarského osvícence tjurkského světa, učitele, spisovatele, vydavatele, starosty Bachčisaraje Ismaila Gasprinského  (1851 – 1914). Popisuje život současných krymských Tatarů a odhaluje spojení historie národa s aktivitami minulých let. Čím se zabývají, co je baví, jak žijí krymští Tataři na poloostrově – tyto otázky si položil autor a vytvořil dokumentární film. Natáčení 53minutového filmu probíhalo v Simferopolu, Bachčisaraji a Starém Krymu.

Při odpovědích na četné dotazy přítomných J. Kožokin informoval i o své vědecké a veřejné činnosti, podělil se o vzpomínky na první záběry natáčení.

Myšlenka natočit tento film se u něho zrodila ještě v roce 1988 při návštěvě Krymu, kdy poprvé uslyšel o činnosti Ismaila Gasprinského. Podobně se u něho vznikly i nápady na předcházející filmy. Během návštěvy Kosova, kdy byl svědkem bombardování civilního obyvatelstva, se rozhodl natočit film o lidech, kteří žijí v této lokalitě. Druhým byl film „Rusové a Gruzíni“, jenž byl natočen za podpory fondu „Russkij mir“ a rektora MGIMO A. Torkunova. Sdělil rovněž, že jeho další film bude věnován Karabachu, kde zahynulo několik jeho přátel. Připomněl svoji nedávno vydanou knihu „Kňaz Vladimir, syn Svjatoslava“ (Kníže Vladimír, syn Svajatoslava).

Následně pohovořil o 1. česko-ruském diskusním fóru, které vzniklo z iniciativy dvou prezidentů – V. Putina a M. Zemana a úspěšně proběhlo 7. června 2018 v Praze.

Aktivními účastníky diskuse o filmu byli prezident Mezinárodní slovanské akademie věd, školství, umění a kultury S. Baburin, člen prezidia AV Ukrajiny O. Gračov, předseda Klubu MGIMO J. Krejčí aj.

Po oficiální části měli přítomní možnost pobesedovat s hostem a zadat mu otázky. Tentýž den se J. Kožokin setkal se členy Klubu MGIMO.

Při své návštěvě Prahy J. Kožokin poskytl interview českým médiím.

Tento článek je dostupný v: Russian