Prezentace knihy Ludmily Svirské a Olgy Bělovové-Dalinové „Dva věnce sonetů“ v RSVK v Praze

Prezentace knihy Ludmily Svirské a Olgy Bělovové-Dalinové „Dva věnce sonetů“ v RSVK v Praze

     Dne 17. května 2018 se v Literárním salonu RSVK v Praze uskutečnila prezentace knihy Ludmily Svirské a Olgy Bělovové-Dalinové „Dva věnce sonetů“. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Nový poetický sborník byl vydán moskevským nakladatelstvím „Obraz“ v roce 2018. Zahrnuje sonety Letního věnce L. Svirské, ve kterém se téma léta těsně proplétá s tématem poezie a štěstí básnířky a sonety Podzimního věnce Olgy Bělovové-Dalinové, který představuje pokus filozoficky pochopit poezii, lásku a tvorbu.

Na večeru autorky přednesly jak nové sonety, tak i básně ze svých dřívějších knih. Poetické duo ukázalo hostům, co je to sonet, jak může znít nově a originálně.

Vysoce ocenili a podpořili své kolegyně i členové Svazu ruskojazyčných spisovatelů ČR.  Básnířka L. Begim (Džafarova) informovala hosty o tom, jak vznikl sonet jako poetická forma, o jeho struktuře, kompozici aj.

Na večeru rovněž zazněly romance v podání účastnic Operního studia při RSVK v Praze S. Uvarové a P. Tolokonnikové.  L. Daškova zazpívala dvě písně na verše L. Svirské  a O. Bělovové-Dalinové.

Účastníci večera vyzdvihli vysokou uměleckou úroveň práce L. Daškové jako ilustrátorky sborníku „Dva věnce sonetů“.

Setkání proběhlo v srdečné atmosféře. Každý měl možnost pobesedovat s autorkami a získat knihy s jejich autogramy.

Na akci bylo přítomno asi 30 osob z řad ruských krajanů a Čechů.

 

Tento článek je dostupný v: Russian