Pražské krajské kolo soutěže „Ars Poetika. Puškinův památník“

Pražské krajské kolo soutěže „Ars Poetika. Puškinův památník“

Dne 25. dubna 2018 se v Ruském středisku vědy a kultury v Praze uskutečnilo pražské krajské kolo 52. ročníku soutěže „Ars Poetika. Puškinův památník“. Zúčastnilo se jej asi 50 žáků a studentů ze ZDŠ a středních škol z Prahy a dalších měst Středočeského kraje, kteří studují ruský jazyk. Akce byla organizována Českou asociací rusistů, Česko-ruskou společností a Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Účastníky a hosty přivítali zplnomocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov, předseda České asociace rusistů Jiří Klapka a vedoucí Kurzů ruského jazyka při RSVK v Praze L. Nyklová.

Vystoupení soutěže probíhala současně ve dvou sálech RSVK v Praze. V Křišťálovém sále účastníci soutěžili v umění uměleckého přednesu, ve Velkém sále v umění zpěvu a inscenace.

Čísla připravená jednotlivci a kolektivy byla velmi rozmanitá a nápaditá. Již tradičně zazněly verše Puškina a jiných známých básníků XIX. a XX. století, ruské romance, lidové i moderní populární písně.  S originální inscenací humorné povídky S. Altova „Poslední foto“ vystoupili studenti Obchodní akademie Kubelíkova (Praha).

Vítězi pražského krajského kola se stali: M. Melnic z Příbrami (1. místo v kategorii Zpěv. Základní školy), S. Dubská a V. Svoboda ze Sedlčan (1. místo v kategorii Zpěv. Střední školy), V. Dovalil z Čelákovic (1. místo v kategorii Přednes. Základní školy), B. Maukenov a J. Strogush z Prahy (1. místo v kategorii Přednes. Střední školy).

Vítězové získali od RSVK v Praze dárky na památku – knihy v ruském jazyce. Všichni účastníci soutěže obdrželi diplomy.

Vítězové pražského krajského kola se zúčastní závěrečného celorepublikového kola soutěže „Ars Poetika. Puškinův památník“, které se uskuteční v RSVK v Praze 6. června 2018 v den narozenin velkého ruského básníka.

Tento článek je dostupný v: Russian