Finále české celostátní olympiády z ruského jazyka v RSVK v Praze

Finále české celostátní olympiády z ruského jazyka v RSVK v Praze

Ve dnech 23. a 24. dubna 2018 se v Ruském středisku vědy a kultury v Praze konalo finále české celostátní olympiády z ruského jazyka. Na příkaz Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR olympiádu každým rokem již více než 30 let organizuje Národní institut pro další vzdělávání. V roce 2017 se po dlouhé pauze jejím oficiálním spoluorganizátorem stalo Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Ruský jazyk je v ČR součástí výuky ZDŠ a středních škol jako druhý cizí jazyk. V současnosti jej studuje více než 80 000 českých žáků a studentů.

Ve finále olympiády bojovalo 40 vítězů krajských kol ve třech kategoriích: SŠ I (studují ruský jazyk méně než tři roky), SŠ II (studují ruský jazyk více než tři roky), SŠ III (studující, kteří mají ruský jazyk jako druhý rodný jazyk).

V porotě soutěže zasedli přední čeští rusisté v čele s proděkankou pro rozvoj a vnější vztahy, vedoucí katedry ruského jazyka a literatury Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity (Brno) doc. PhDr. Mgr. Simonou Koryčánkovou, Ph.D., a PhDr. J. Konečným, Ph.D., (katedra rusistiky a lingvodidaktiky Pedagogické fakulty Karlovy univerzity).

Olympiádu zahájil a organizátory a účastníky přivítal zplnomocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov.

Mezi 14 finalisty, kteří studují ruský jazyk v kategorii SŠ I zvítězili Markéta Hloušková (1. místo, Opava), Valentýna Barbořáková (2. místo, Most) a Marek Musil (3. místo, Boskovice).

Mezi 14 finalisty, již studují ruský jazyk více než tři roky (kategorie SŠ II) zvítězili Tereza Hermanová (1. místo, Kostín), Vojtěch Antoš (2. místo, Velké Pavlovice) a Veronika Pochová (3. místo, Kolín).

Letos se značně zvýšil počet účastníků a finalistů v kategorii SŠ III, která byla zavedena organizátory v roce 2017 pro žáky a studenty, kteří mají ruský jazyk jako druhý rodný jazyk. Loni ve finále soutěžili 4 osoby, letos již 12. Zvítězil J. Hlaváček (Rychnov nad Kněžnou). Na 2. místě skončila G. Amirova (Ústí n/L.), na 3. místě – Ch. Matvejeva (Praha).

Slavnostního ukončení a předání cen vítězům se zúčastnili ředitelka Národního institutu pro další vzdělávání Helena Plitcová a její zástupkyně I. Hošková, zplnomocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov a první tajemnice Velvyslanectví RF v ČR J. Barančejeva.

Všichni účastníci závěrečného kola získali diplomy a suvenýry na památku. Vítězové dostali cenné dárky od sponzorů a knihy od RSVK.

Vítězové z řad ruských krajanů v kategoriích SŠ II a SŠ III se zúčastní programu „Zdravím tě, Rusko“.

Pro učitele ruského jazyka, kteří přijeli na finále olympiády se svými svěřenci, byla v Kurzech ruského jazyka organizována prezentace. Na ní se dozvěděli informace o činnosti RSVK ohledně podpory výuky ruského jazyka v ČR, o programech zvyšování kvalifikace pro učitele ruského jazyka, o možnostech studia v RF a složení zkoušky z ruského jazyka v RSVK v Praze s obdržením osvědčení o tom. Organizátoři a učitelé ruského jazyka vysoce ocenili obnovení tradice konání finále v RSVK v Praze.

Tento článek je dostupný v: Russian