Setkání Klubu absolventů MGIMO v RSVK v Praze

Setkání Klubu absolventů MGIMO v RSVK v Praze

Dne 22. března 2018 se v Literárním salonu Ruského střediska vědy a kultury v Praze konalo další zasedání členů českého „Klubu absolventů MGIMO“. Akce byla organizována „Klubem MGIMO“ za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Večer zahájil předseda „Klubu MGIMO“ J. Krejčí, který představil účastníky setkání a poděkoval RSVK v Praze za dlouhodobou plodnou spolupráci a stálou podporu klubu.

Hosty večera byli rada Velvyslanectví RF v ČR Andrej Kuzněcov a dočasně pověřený výkonem funkce vedoucího Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Andrej Končakov. Informovali o výsledcích voleb ruského prezidenta, které proběhly v Rusku. Podrobně projednali výsledky hlasování na volebních okrscích v Praze, Brně a Karlových Varech.

Během následné diskuze byly projednány aktuální otázky současné vnitřní a zahraniční politiky Ruska. Aktivně se jí zúčastnili diplomaté Ivan Bušňak, Miroslav Bělica, Jiří Opršal a rovněž bývalý eurokomisař Štefan Fule.

Mimo jiné se dotkli témat, jako jsou: vzájemné vztahy Ruska s jinými zeměmi v oblasti politiky a ekonomiky, předpoklady pro rozvoj rusko-českých vztahů v podmínkách sankcí, možnost setkání prezidentů Ruska a Česka, Ruska a USA, otázky odzbrojování a využití chemických zbraní a rovněž nadcházející mistrovství světa ve fotbalu v Rusku.

Ve druhé části zasedání členové „Klubu MGIMO“ projednali aktuální otázky činnosti klubu a plán akcí na rok 2018.

Aktivní diskuze a výměna názorů pokračovaly i po ukončení oficiální části večera během neformální besedy.

Tento článek je dostupný v: Russian