První etapa mezinárodního festivalu – soutěže „Perla Evropy“ v RSVK v Praze

První etapa mezinárodního festivalu – soutěže „Perla Evropy“  v RSVK v Praze

Dne 22. března 2018 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnilo první kolo soutěže „Perla Evropy“. Akce byla organizována společností „Vsemirnoje objediněnije kultury“ a českou turistickou agenturou „Patria Voyage“ za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Festival „Perla Evropy“ probíhá v Praze již pošesté a účastní se ho profesionální a ochotnické kolektivy z různých zemí.

Prvního kola soutěže se zúčastnili žáci ruské dětské hudební školy P. Čajkovského z Taganrogu. Účastníci soutěžili ve dvou oblastech – instrumentální hudba a akademický zpěv – v  pěti věkových kategoriích. Vystoupení hodnotila profesionální porota, jejímiž členy byli: český pedagog a houslový virtuos A. Šonert, sólistka Státní opery Praha a Římské státní opery D. Pěnkava-Koklesová, korepetitorka Státní opery Praha J. Nosková, prezidentka evropského festivalového hnutí „Stars Way“ a vice-prezidentka společnosti „Vsemirnoje objediněnije kultury“ O. Vášová.

Po ukončení prvního kola členové poroty zdůraznili dobrou profesionální přípravu účastníků a rovněž vynikající práci pedagogů, kteří též předvedli své umění v nesoutěžní části festivalu a vystoupili se svým koncertním programem.

Finále soutěže a galakoncert festivalu „Perla Evropy“ se uskuteční 26. března 2018 v Městské knihovně v Praze.

Tento článek je dostupný v: Russian