40. výročí letu československého kosmonauta Vladimíra Remka

40. výročí letu československého kosmonauta Vladimíra Remka

Dne 7. března 2018 se v Brně konala akce, věnovaná 40. výročí letu do vesmíru československého kosmonauta Vladimíra Remka.

V Technickém muzeu v Brně byla zahájena výstava „Vladimír Remek – cesta ke hvězdám“, věnovaná tomuto jubileu. Zahájení se zúčastnili Vladimír Remek a jeho náhradník Oldřich Pelčák, kosmonauté SSSR a Ruska Jurij a Roman Romaněnkovi, kosmonaut Ivan Bella (Slovensko), M. Hermaszewski (Polsko), S. Jähn (Německo), F. Bertalan (Maďarsko), D. Prunariu (Rumunsko), F. Viehbӧck (Rakousko), F. De Winne (Belgie), ředitel Technického muzea v Brně I. Štěpánek, generální konzul RF v Brně A. Budajev a zástupce vedoucího Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR O. Soloduchin. Akce byla připravena vedením Jihomoravského kraje, městským úřadem Brna, Technickým muzeem v Brně, Hvězdárnou a planetáriem Brno, Jihomoravským inovačním centrem, Univerzitou obrany v Brně, společnostmi Czechinvest a SNIP and Co.

Při zahájení výstavy Vladimír Remek sdělil, že „vypovídá o událostech, kdy se naše země ocitla mezi giganty, které uskutečňují výzkumné lety do vesmíru. Část pokusů na palubě stanice Saljut 6 probíhala pod vedením československých vědců. Jsem potěšen, že muzeum organizovalo tuto výstavu, protože pojednává nejen o minulosti, ale inspiruje i do budoucna“.

Po oficiálním zahájení se všichni hosté zúčastnili podpisové akce a razítkování známek, jež společně organizovaly Hvězdárna a planetárium Brno a Česká pošta. Následovalo slavnostní otevření podnikatelského (business) inkubátoru Evropské kosmické agentury v Brně. Tato struktura by měla zabezpečit účast malých a středních podnikatelů evropských zemí ve vypracování a realizaci projektů, spojených s výzkumem a osvojením vesmírného prostranství. V. Remek při otevření podnikatelského inkubátoru prohlásil, že „kosmonautika má i dnes více perspektiv, i když se stále více stává obchodem“.

Vladimír Remek jako kosmonaut-výzkumník uskutečnil svůj let ve dnech 2 . – 10. března 1978 a stal se tak prvním kosmonautem, který nebyl ani občanem SSSR ani USA. Dorazil na kosmickou orbitální stanici Saljut 6 jako člen posádky kosmické lodi Sojuz 28, jejímž velitelem byl plukovník A. Gubarev. Na palubě kosmické stanice Remek a Gubarev spolu s její posádkou Jurijem Romaněnkem a Georgijem Grečkem uskutečnili řadu společných experimentů. Vladimír Remek se nacházel ve vesmíru 7 dnů 22 hodin a 16 minut.

Od ledna 2014 do ledna 2018 V. Remek působil jako velvyslanec ČR v RF. V současnosti je v důchodu.

Tento článek je dostupný v: Russian