Koncert IX. mezinárodního hudebního festivalu Eduarda Nápravníka v Praze

Koncert IX. mezinárodního hudebního festivalu Eduarda Nápravníka v Praze

Dne 6. března 2018 se v rámci IX. mezinárodního hudebního festivalu Eduarda Nápravníka v kostele sv. Vavřince v Praze konal koncert komorní hudby. Vystoupili na něm J. Čechová (klavír), J. Páleníček (violoncello) a trio „Maestro piano“. Akce byla připravena organizačním výborem festivalu ve spolupráci se Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Mezinárodní hudební festival významného českého hudebníka, skladatele a dirigenta Eduarda Nápravníka, jenž byl v letech 1869 – 1916 šéfdirigentem orchestru Marijinského divadla v Petrohradu a měl velký přínos pro rozvoj hudební kultury Ruska, probíhá v ČR každý rok.

Večer zahájil předseda organizačního výboru festivalu Vjačeslav Grochovskij. Představil účastníky koncertu a seznámil přítomné s programem festivalu na rok 2018. Poděkoval Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR a jiným organizacím za podporu festivalu.

Koncert zahájilo trio „Maestro piano“ ve složení M. Grochovskaja (klavír), L. Dudek (housle) a J. Sládeček (violoncello). V jejich podání zazněla skladba L. van Beethovena.

Následovalo vystoupení dua hudebníků J. Čechové (klavír) a J. Páleníčka (violoncello). Zazněla sonáta J. Brahmse a variace na téma Rossini B. Martinů.

Na závěr hudebníci zahráli úryvek z díla G. Fauré a „Sentimentální valčík“ P. Čajkovského.

Každou skladbu v podání známých českých hudebníků diváci odměnili bouřlivým aplausem.

 

Tento článek je dostupný v: Russian