Filatelistická výstava k 40. výročí letu do vesmíru Vladimíra Remka v RSVK v Praze

Filatelistická výstava k 40. výročí letu do vesmíru Vladimíra Remka  v RSVK v Praze

Dne 2. března 2018 byla ve foyeru Ruského střediska vědy a kultury v Praze zahájena filatelistická výstava k 40. výročí letu do vesmíru prvního československého kosmonauta Vladimíra Remka. Jsou na ní představeny barevné kopie nejlepších soutěžních exponátů řady předních českých a slovenských sběratelů. Akce byla organizována odbornou společností Kosmos za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Výstavu zahájil zástupce ředitele RSVK v Praze Oleg Soloduchin, který zdůraznil důležitost kosmického letu první mezinárodní posádky a jeho vklad do výzkumu vesmíru.

Tato událost se odrazila i ve filatelii – v různých zemích byly vydávány známky, obálky a jiné poštovní dokumenty a materiály, spojené s letem prvního československého kosmonauta. Na výstavě v RSVK jsou představeny exponáty ze sbírek tří známých sběratelů – filatelistů.

Julius Cacka z Prahy vybral ukázku ze svého exponátu, zaměřeného na studium sovětských kosmických razítek.

Petr Fencl z Vysokého Mýta představil vybranou část ze svého soutěžního exponátu s názvem Československé stopy ve vesmíru. Uskutečnil též video prezentaci svých exponátů, které byly vydány na počest letu V. Remka v různých zemích.

V expozici Miroslava Veselého z Prahy se odráží jeho pohled na události roku 1978. Tato kolekce je rovněž úspěšně vystavována na mezinárodních filatelistických výstavách.

Účastníci zahájení výstavy vzpomínali i na to, že v jednom ze dnů letu kosmonauté vystoupili v úloze pracovníků spojů, k čemuž byli oficiálně zplnomocněni vedením pošt SSSR a ČSSR. Orazítkování známek a obálek sovětskými a československými poštovními razítky bylo jednou z forem odpočinku pro kosmonauty, kteří byli zaměstnáni na oběžné dráze důležitou vědeckou činností. Od té doby se razítkování známek stalo součástí programu činnosti všech následujících mezinárodních posádek, které pracovaly v orbitálních komplexech.

Na výstavě v RSVK jsou též prezentovány informace o novém sdružení Kosmos, které vzniklo koncem roku 2017 a má nyní 22 členů. Jsou mezi nimi zkušení sběratelé, kteří stále vystavují doma i v zahraničí, ale i obyčejní lidé, již se zajímají o kosmickou tematiku.

Odborná společnost KOSMOS se představuje

Po zániku České námětové společnosti na konci r. 2017 se sekce KOSMOS transformovala do nově vzniklé odborné společnosti, která sdružuje zájemce o kosmickou filatelii, tedy sběratele námětové i sběratele oboru astrofilatelie. V nedávné době se členy společnosti stali také někteří „nefilatelisté“, kteří si oblíbili kvalitní Zpravodaj KOSMOS. V současnosti má sekce 22 členů. Mezi členy je také řada zkušených vystavovatelů, kteří úspěšně vystavili své exponáty na soutěžních výstavách u nás i v zahraničí.

Hlavní náplň společnosti je následující:

– informovanost členů o kosmických událostech včetně filatelistické dokumentace,

– informovanost členů o filatelistických novinkách a akcích, např. nová vydání cenin,

nová razítka, plánované výstavy apod.,

– poskytování metodické pomoci při budování a zdokonalování výstavních exponátů,

– možnost výměny filatelistického materiálu při setkáních,

– pořádání soutěžních či propagačních výstav.

Zajímá Vás filatelie a kosmonautika? Staňte se i Vy členem naší společnosti a poznejte výhody členství ve Svazu českých filatelistů! Rádi Vás mezi sebou uvítáme!

V současnosti si vedení nově vzniklé společnosti klade za cíl oslovit další sběratele, kteří sbírají cokoliv, co souvisí s výzkumem kosmu, lety do vesmíru atp. Kromě filatelistů by proto v této odborné společnosti mohli najít zázemí také

– sběratelé podpisů astronautů, kosmonautů, tajkonautů a dalších -nautů;

– sběratelé odznaků s kosmickou tématikou a sběratelé nášivek na skafandrech;

– sběratelé mincí a vyznamenání s kosmickou tématikou;

– sběratelé kalendáříků s kosmickou tématikou;

– sběratelé pohlednic s kosmickou tématikou;

– sběratelé kosmické literatury;

– sběratelé kosmických artefaktů;

– tvůrci modelů kosmické techniky

a všichni další sběratelé, kteří mají jakoukoliv formou zájem o kosmické lety a výzkum vesmíru.

Odborná společnost (OS) bude mít k dispozici svůj odborný časopis (náš současný Zpravodaj KOSMOS), který by byl určen pouze členům OS (formát A5, celobarevný, 3-4 čísla ročně). V redakční radě časopisu jsou v současné době již nejen filatelisté, ale i zástupce sběratelů podpisů. Pokud by se připojili i další zájemci z výše uvedených sběratelských směrů, tak by mohl vzniknout sběratelský časopis, který dosud neměl v naší zemi obdobu, ale ani v Evropě či zbytku světa. Mohli bychom tak okolnímu světu ukázat, že naše země má chytré a schopné lidi.

Kontakt na vedoucího sekce: Ing. Julius Cacka, e-mail: julius@atlas.cz

 

Tento článek je dostupný v: Russian