Pravoslavná vánoční „jolka“ (oslava) v RSVK v Praze

Pravoslavná vánoční „jolka“ (oslava) v RSVK v Praze

Dne 7. ledna 2018 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konala vánoční oslava (pravoslavné Vánoce), které se zúčastnili žáci pražských nedělních škol. Akce byla připravena Pražskou pravoslavnou nedělní školou svatých Cyrila a Metoděje za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Koncert zahájil ředitel Pražské pravoslavné nedělní školy svatých Cyrila a Metoděje protojerej Vasilij Čerepko, který přivítal děti, jejich rodiče i ostatní hosty a blahopřál jim k Vánocům. Poté tradičně arcibiskup pražský a českých zemí Michal požehnal koncertu.

Podobné vánoční oslavy se v RSVK konají každý rok. Účastní se jich učitelé a žáci pražských nedělních škol a rovněž hosté, pozvaní organizátory. Letos se slavnostního koncertu zúčastnili žáci pravoslavné školy chrámu Zesnutí přesvaté Bohorodice na Olšanech, chrámu svaté Ludmily, chrámu sv. Mikuláše (Praha – Dejvice) a žáci pravoslavné školy chrámu svatých Cyrila a Metoděje Pravoslavné církve českých zemí a Slovenska.

Ve svém vystoupení protojerej Vasilij Čerepko zdůraznil, že pravoslavné nedělní škole svatých Cyrila a Metoděje je již 10 let a na počest tohoto významného data škola pro diváky připravila dokumentární film, jenž pojednává o založení školy a její činnosti.

Po filmu vystoupily kolektivy nedělních škol. Představily divadelní představení na biblická témata v ruském a českém jazyce a zazpívaly vánoční koledy. Děti z nedělní školy chrámu svaté Ludmily vyprávěly příběh o tom, jak se vánoční stromeček stal symbolem Vánoc.

Na konci oslavy děti obdržely dárky a každý mohl ochutnat tradiční vánoční pochoutky.

Mezi hosty byli duchovní Pravoslavné církve českých zemí a Slovenska, Ruské pravoslavné církve a pravoslavní věřící. Celkem Pravoslavnou vánoční „jolku“ navštívilo asi 300 hostů z řad ruských krajanů a Čechů.

Tento článek je dostupný v: Russian