Galakoncert festivalu Eduarda Nápravníka v RSVK v Praze

Galakoncert festivalu Eduarda Nápravníka v RSVK v Praze

Dne 22. listopadu 2017 se v  Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal galakoncert v rámci IX. mezinárodního hudebního festivalu Eduarda Nápravníka. Akce byla připravena organizačním výborem festivalu ve spolupráci se Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR a Státním fondem kultury ČR.

Mezinárodní hudební festival Eduarda Nápravníka probíhá v České republice každý rok. Je věnován významnému českému hudebníkovi, skladateli a dirigentovi  Eduardu Nápravníkovi (1839 – 1916), který stál 50 let v čele orchestru Marijinského divadla v Petrohradě a vnesl velký vklad do rozvoje hudební kultury Ruska.

Galakoncert zahájil zástupce vedoucího Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR O. Soloduchin, který přivítal hosty a účastníky večera. Podtrhl, že již čtvrtým rokem festival probíhá v Ruském středisku vědy a kultury v Praze a stal se přední akcí střediska.

Vedoucí organizačního výboru festivalu Vjačeslav Grochovskij představil účastníky galakoncertu a seznámil přítomné s programem festivalu pro období 2017-2018. Poděkoval Ruskému středisku vědy a kultury v Praze za podporu při organizaci akcí v rámci festivalu.

Poté všichni přítomní uctili minutou ticha památku zesnulého ruského operního pěvce Dmitrije Chvorostovského.

Program koncertu zahájila ruská operní pěvkyně Jelena Vasilčuk, která zazpívala árii z „Magnificat“ J. S. Bacha, „Hudební kompozice na verše H. Heine“ – F. Mendelssohn, C.Wieck Schumann a F. Mendelssohn –Hensel. Na klavír ji doprovodila Jelena Nogajeva.

Sólistka Národního divadla ČR Marina Vyskvorkinová (soprán) zazpívala populární ruskou romanci, árii Kumy z opery „Čarodějka“ P. Čajkovského, romanci A. Vlasova na verše A. Puškina „Fontána lásky“ a árii Rusalky ze stejnojmenné opery A. Dvořáka. Na klavír ji doprovodila Marina Grochovskaja.

Sólista Národního divadla ČR a Státní opery Praha Jurij Kruglov (bas) věnoval romance Mlynář, Titulární radní, Noční zefír, Starý kaprál A. Dargomyžského a dvě romance M. Glinky Pochybnosti a Noční hlídka památce Dmitrije Chvorostovského. Na klavír ho doprovodil ruský hudebník a skladatel Vjačeslav Grochovskij.

První část koncertu ukončilo duo hudebníků – sólisty Symfonického orchestru Karlových Varů F. Slováčka jr. (sopránový saxofon) a Vjačeslava Grochovského (klavír). V jejich mistrovském podání zazněly kompozice na hudbu G. Bizeta a známých současných skladatelů.

Hostem galakoncertu byl interpret starých ruských a cikánských romancí, klavírista A. Prochorov, který již více než 15 let žije a pracuje v Bostonu (USA). Přivezl do Prahy unikátní koncertní a divadelní program, během kterého se díky pohodlné domácí atmosféře diváci stali účastníky tvůrčího večera a spolu s umělcem prožili dojemné emoce, vložené do romancí jejich autory. A. Prochorov zazpíval několik známých starých romancí. Romanci „Gori, gori, moja zvězda“ věnoval vzpomínce na Dmitrije Chvorostovského.

Na koncertě v  Křišťálovém sále RSVK v Praze bylo přítomno asi 100 diváků z řad ruských krajanů a českých občanů. Ti bouřlivým potleskem ocenili vysokou úroveň všech interpretů a odnesli si hluboký umělecký zážitek.

Tento článek je dostupný v: Russian