Loutkové představení „Kalinka – Malinka“ v RSVK v Praze

Loutkové představení „Kalinka – Malinka“ v RSVK v Praze

Dne 19. července 2017 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konalo loutkové představení „Kalinka – Malinka“ v podání Moskevského divadla loutek, stínů a herců „Otraženije“. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Moskevské divadlo „Otraženije“ pražští diváci již znají, protože v srpnu 2016 v Křišťálovém sále RSVK úspěšně proběhlo jeho představení „Podivný cirkus Marka Šagala“. Letos se režisér divadla B. Černyšov rozhodl v Praze uvést ruskou lidovou podívanou „Kalinka – Malinka“.

Hlavní hrdina představení Petruška a jeho přátelé Malaňa a Jeroška zvou diváky na jarmareční frašku. Představení se skládá z koncertních čísel, v nichž vystupují loutky a herci. Celkem v podívané vystupuje 25 unikátních loutek, které vedou tři herci. Představení je věnováno ruské kultuře a lidovým tradicím. Jsou zde zobrazena lidová řemesla, jako jsou chochloma, gžel, dymkovská hračka aj. Herci a loutky vystupují za doprovodu ruské lidové hudby, zpívají veselé písničky, vtipkují a tancují. Kostýmy herců jsou rovněž vytvořeny podle vzorů dymkovské hračky z XIX. století.

Představení bylo ukončeno společným chorovodem, kterého se zúčastnili herci i malí hosté.

Loutkové představení „Kalinka – Malinka“ Moskevského divadla loutek, stínů a herců „Otraženije“ v RSVK v Praze zhlédlo asi 200 diváků z řad ruských krajanů a Čechů

Tento článek je dostupný v: Russian