Čeští blokádníci se zúčastnili konference „Obrana Leningradu: nové poznatky“

Čeští blokádníci se zúčastnili konference „Obrana Leningradu: nové poznatky“

Dne 24. ledna 2017 se v Prezidentské knihovně B. Jelcina v Petrohradě uskutečnila konference „Obrana Leningradu: nové poznatky“, která byla věnována 73. výročí úplného osvobození Leningradu od fašistické blokády. Akce byla organizována Prezidentskou knihovnou B. Jelcina a neziskovou organizací Historicko-vlastenecké informační středisko „Cesta k vítězství“ za podpory Rossotrudničestva a jeho zastupitelství v zahraničí.

Konference se zúčastnil generální ředitel Prezidentské knihovny A. Veršinin, vicegubernátor Petrohradu A. Govorunov, ředitelka neziskové organizace Historicko-vlastenecké informační středisko „Cesta k vítězství“ M. Matvějevová, předsedkyně výboru pro záležitosti mládeže a styky se společenskými organizacemi R. Abdulinová, zástupce vedoucího Hydrometeorologického ústavu A. Kolesov, náměstek ředitele pro výstavní činnost Muzea vojenského zdravotnictví D. Žuravlev aj.

Konference trvala více než tři hodiny. Díky on-line přenosu se jí mohli zúčastnit i veteráni a děti-blokádníci, žijící v Jerevanu, Baku, Brestu, Biškeku, Madridě, Bělehradu atd. Konferenci a vystoupení účastníků mohli též v Česku zhlédnout členové Společnosti blokádníků ČR L. Sedláková, I. Južinová, L. Kladnická a A. Andrejev.

Po ukončení konference zástupce vedoucího Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR O. Soloduchin poblahopřál členům Společnosti blokádníků ČR k tomuto svátku a předal jim dárky na památku.

Tento článek je dostupný v: Russian