Oslava Nového roku podle starého kalendáře v RSVK v Praze

Oslava Nového roku podle starého kalendáře v RSVK v Praze

Dne 12. ledna 2017 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze sešli studenti a učitelé kurzů ruského jazyka, aby oslavili Nový rok podle starého kalendáře v kruhu přátel, spolužáků a učitelů.

Akci zahájil vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza, který poblahopřál studentům a učitelům kurzů k novému roku 2017 a zdůraznil důležitost konání podobných setkání pro lepší chápání a sblížení lidí z Česka a Ruska. Poté popřál studentům hodně úspěchů ve studiu ruského jazyka a úspěšné absolvování mezinárodních zkoušek, které je očekávají koncem školního roku.

Následně všechny přítomné pozdravili Děda Mráz a Sněhurka veselými básničkami, které přednesli v ruském jazyce absolutně bez přízvuku. Málokdo se dovtípil, že Dědu Mráze a Sněhurku hráli studenti kurzů. Večer uváděla vedoucí kurzů ruského jazyka J. Zubkovskaja.

Učitelé kurzů připravili svým studentům veselý novoroční kvíz, věnovaný tradicím oslav Nového roku a Vánoc v Rusku. Nejaktivnější účastníci kvízu obdrželi ceny a dárky.

Příjemným hudebním dárkem bylo vystoupení mladého člena Klubu bardů, v jehož podání zazněly známé bardské písně.

Večer byl ukončen tradičními ruskými pokrmy a besedou v ruském jazyce. Během akce byl promítán novoroční koncert, který dokresloval slavnostní atmosféru večera. Od Dědy Mráze a Sněhurky všichni hosté večera obdrželi sladké dárky a nafukovací balónky s novoročním přáním.

Oslava Nového roku podle starého kalendáře se v Kurzech ruského jazyka při RSVK v Praze uskutečnila popáté a stala se již dobrou tradicí, jež si studenti velmi oblíbili. Na akci jich bylo přítomno asi 50.

Tento článek je dostupný v: Russian