VIII. mezinárodní festival literatury a kultury „Slovanské tradice 2016“ v RSVK v Praze

VIII. mezinárodní festival literatury a kultury „Slovanské tradice 2016“ v RSVK v Praze

Dne 7. listopadu 2016 se v Ruském středisku vědy a kultury v Praze   uskutečnilo zahájení VIII. mezinárodního festivalu literatury a kultury „Slovanské tradice 2016“. Akce byla připravena Evropským kongresem literátů  ČR za podpory  Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Festival „Slovanské tradice“ probíhá v české metropoli již poosmé, v RSVK popáté. Letos se jej účastní vice než 60 osob z Ruska, Běloruska, Bulharska, Ukrajiny, Německa, Finska, Česka, USA a jiných zemí.  Jsou mezi nimi i zástupci Svazu spisovatelů Ruska, Běloruského literárního svazu „Polockaja větv“, zaměstnanci „Litěraturnoj gazety“ (Moskva), Literárního institutu M. Gorkého (Moskva) a Sdružení absolventů Literárního institutu.

Vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza ve svém úvodním projevu podtrhnul důležitost podobných akcí pro uchovávání a rozvoj slovanských jazyků a tradic, jež jsou společným bohatstvím světové kultury.

Předsedkyně Evropského kongresu literátů Česka, členka Svazu spisovatelů Ruska Irina Sileckaja pověděla o výsledcích činnosti Evropského kongresu literátů za uplynulý rok a představila program festivalu.

Poté s krátkou prezentací vystoupili účastníci festivalu z Moskvy, Minska, Baku a jiných měst a zemí. Byl promítnut  krátký film, věnovaný festivalu  „Slovanské tradice 2013“. Proběhlo tvůrčí setkání s básníky a prozaiky a rovněž prezentace  nových knih B. Volkovové (USA), I. Ščerbinovové (Moskevská oblast), I. Bespalovové (Praha) a Iriny Sileckoj (Praha).

V rámci festivalu ve dnech 7.-12. listopadu proběhnou literární čtení, prezentace knih a nakladatelství, tvůrčí večery a setkání, večery literárních překladů české poezie do ruského jazyka. Bude se rovněž konat kulatý stůl “Literární procesy v ČR, Rusku, Ukrajině, Bělorusku a jiných zemích, jejich vzájemné spojení a obohacování”. Uskuteční se vernisáže dvou výstav: obrazů Iriny Sileckoj “Poezie v barvách” a koláží B. Volkovové “Prostranství bez hranic”.

Účastníci festivalu v Praze navštíví Dům národnostních menšin, Karlovu univerzitu, Slovanskou knihovnu – Národní knihovnu ČR, Centrum Mariny Cvětajevové ve Všenorech, zúčastní se prohlídek po historických a literárních místech Prahy.

Tento článek je dostupný v: Russian