Spisovatelka Anna Matvejevová se setkala se čtenáři v RSVK v Praze

Spisovatelka Anna Matvejevová se setkala se čtenáři v RSVK v Praze

Dne 7. listopadu 2016 se v Literárním salonu Ruského střediska vědy a kultury v Praze konalo setkání známé ruské spisovatelky Anny Matvejevové se čtenáři. Akce byla organizována Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

  1. Matvejevová vystudovala Novinářskou fakultu Uralské státní university a poté působila jako novinářka a literární redaktorka. V současnosti se snaží věnovat pouze literatuře, i když je to, podle jejích slov „velmi těžké“.

Během setkání spisovatelka představila svá díla, např. sborník „Děvjať děvjanostych“, romány „Zavidnoje čuvstvo Věry Stěninoj“  a „Pereval Djatlova“. Sdělila, že nedávno byl vydán její sborník povídek „Gorožaně“, věnovaný obyvatelům Jekatěrinburgu a tomuto jejímu oblíbenému městu.

Podrobně pověděla o svém přístupu k literární tvorbě. Domnívá se, že úkolem literatury je „pobavit čtenáře“. Velmi živě se besedovalo o jejím nejznámějším díle – románu ,„Pereval Djatlova“. Autorka předpokládá, že skutečnou příčinu tragických událostí v Uralských horách v roce 1959 „nikdy nezjistíme“.

O Praze řekla, že se jí město velmi líbí a že ji velmi zaujal český jazyk. Mimo jiné to, že v češtině pro každé převzaté slovo existuje vlastní ekvivalent. Zdůraznila, že zakladatel Jekatěrinburgu, známý ruský vědec a státní činitel V. Tatiščev se snažil o totéž v ruském jazyce. Připustila, že ve svém novém románu udělá hlavní hrdinkou překladatelku z českého jazyka.

Na setkání bylo přítomno více než 30 ruských krajanů, mimo jiné i účastníci literárního festivalu Slovanské tradice, který byl zahájen v RSVK. Po oficiální části návštěvníci mohli spisovatelce zadat otázky a získat její autogram.

Tento článek je dostupný v: Russian