Vzpomínkový večer na básníky, kteří již odešli v RSVK v Praze

Vzpomínkový večer na básníky, kteří již odešli v RSVK v Praze

Dne 23. září 2016 v Literárním salonu RSVK v Praze Svaz ruskojazyčných spisovatelů v ČR uskutečnil večer, věnovaný památce žijících a tvořících v Praze ruských básníků M. Bljumentala, A. Levikova a V. Dergačeva. Akce byla připravena Svazem ruskojazyčných spisovatelů v ČR za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Vasilij Dergačov – absolvent MGU dopravy cara Nikolaje II, železniční inženýr, který získal titul „Čestný železničář SSSR“. Alexandr Levikov – absolvent 2. moskevské dělostřelecké školy a Rostovského protitankového učiliště, novinář, účastník Velké vlastenecké války. Mark Bljumental – absolvent Leningradského vojenského námořního učiliště, důstojník.

U všech se básnický talent náležitě rozvinul až v Česku. Tři osudy, tři životní cesty, tři básníci, kteří zanechali svoji stopu nejen v Praze, ale i v srdcích ruskojazyčných krajanů.

Příbuzní a blízcí přátelé se sešli v Literárním salonu RSVK v Praze, aby si připomněli své drahé, uctili jejich památku a přednesli jejich verše. Dcera V. Dergačeva, malířka a bard Larisa Dašková je nazvala „básníky z povolání“. Novinářka N. Volkovová se podělila o své vzpomínky na A. Levikova a přednesla jeho verše. Básnířka L. Svirskaja zavzpomínala na své první setkání s M. Bljumentalem, kterého znala a vážila si dlouhá léta.

Na setkání zazněly písně na verše všech třech básníků v podání Larisy Daškové.

Na M. Bljumentala zavzpomínal i novinář A. Fozikoš a I. Sileckaja přednesla jeho básně. Vystoupili i jiní básníci a spisovatelé, mimo jiné obránce Leningradu A. Andrejev.

Prezident Svazu ruskojazyčných spisovatelů v ČR Sergej Levickij připomněl i  jména dalších důstojných představitelů ruské literární komuny – spisovatele a překladatele V. Landy a spisovatelky I. Baturinové. Večer proběhl v srdečné atmosféře za přítomnosti asi 40 osob.