Výstava u příležitosti 60. výročí česko-ruské spolupráce v oblasti jaderné energetiky v RSVK v Praze

Výstava u příležitosti 60. výročí česko-ruské spolupráce v oblasti jaderné energetiky v RSVK v Praze

Dne 30. června 2016 byla v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze zahájena výstava, věnována 60. výročí česko-ruské spolupráce v oblasti mírového využití jaderné energie. Akce byla organizována regionálním centrem ruské korporace pro jadernou energii „Rosatom“ ve střední Evropě, společností Essential Communication, s.r.o. a Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Výstavu zahájili vedoucí regionálního centra „Rosatom“ ve střední Evropě Vadim Titov, vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza a obchodní představitel Ruska v ČR Sergej Stupar.

Leonid Gamza ve svém vystoupení zdůraznil, že rusko-česká spolupráce v oblasti jaderné energetiky začala vědou – vytvořením vědecko-výzkumného Institutu jaderné fyziky v Řeži. Informoval o tom, že ruská korporace „Rosatom“ je příkladem správného chápání nutnosti humanitárního doprovodu ekonomické spolupráce mezi zeměmi.

Vadim Titov pověděl o spolupráci Česka a Ruska v oblasti jaderné energetiky. Podtrhnul, že české společnosti zásobují svojí produkcí jaderné elektrárny, které jsou stavěny podle ruských technologií jak v Rusku, tak i v zahraničí. Zdůraznil, že rozvoj obchodu by nebyl možný bez humanitární spolupráce obou zemí. Připomněl, že během VIII. mezinárodního fóra „Atomexpo 2016“ (květen tohoto roku) vedoucí Rossotrudničestva Ljubov Glebovová a generální ředitel státní korporace „Rosatom“ Sergej Kirijenko ohlásili začátek spolupráce v oblasti humanitárního doprovodu zahraničních projektů společnosti. Uvedl v této souvislosti slova vedoucí Rossotrudničestva o tom, že „vznikající v životě progresivní změny, nehledě na to, v jaké zemi probíhají, ke svému úspěšnému rozvoji potřebují chápání a přijetí ze strany společnosti, tj. právě těch, komu jsou určeny“.

Sergej Stupar uvedl, že spolupráce v oblasti vysokých technologií dnes tvoří asi 25 % celkového objemu obchodně-ekonomických styků mezi Ruskem a Českem.

Výstava v RSVK mapuje celou historii vztahů mezi Ruskem (SSSR) a Českem (ČSSR) v jaderné oblasti: od smlouvy o spolupráci v oblasti jaderného výzkumu, která byla podepsána v dubnu 1955 do výroby nejmodernějších na světě reaktorů VVER1000. Právě díky spolupráci s ruskými podniky a výrobě komponentů pro reaktory VVER české strojírenství obsadilo jedno z prvních míst na světě v této oblasti. Při tom čeští odborníci vnesli podstatný vklad do zlepšení technologie VVER, zvýšení její spolehlivosti a bezpečnosti.

Výstava, zahájená v RSVK, byla úspěšně vystavena v areálu ČVUT v Praze, na Západočeské univerzitě v Plzni, v jiných českých vzdělávacích zařízeních a rovněž během posledního zasedání Mezivládní komise pro ekonomickou, průmyslovou a vědecko-technickou spolupráci mezi Ruskem a Českem (březen 2016).

Výstava potrvá do 31. července 2016.

Tento článek je dostupný v: Russian