Koncert „Ve vsi Jožiki“ v RSVK v Praze

Koncert „Ve vsi Jožiki“ v RSVK v Praze

Dne 31. května 2016 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil koncert známých umělců Alberta Asadullina a Viktora Běrezinského, věnovaný Mezinárodnímu dni dětí. Akce byla organizována Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR za podpory Svazu ruskojazyčných spisovatelů.

Albert Asadullin – v 70. letech sólista hudební skupiny „Pojuščije gitary“, laureát mezinárodní soutěže „Zlatý Orfeus“, který získal i mnoho jiných cen na hudebním „Olympu“. Albert Asadullin a Irina Ponarovskaja byli prvními interprety rolí Orfea a Euridiky ve stejnojmenné rokové opeře Alexandra Žurbina. Asadullin je rovněž zasloužilým umělcem Ruska, národním umělcem Tatarské republiky a jeho jméno bylo vneseno do Světové encyklopedie džezové, popové a rokové hudby, kde jsou zapsáni nejlepší hudebníci XX. století.

Viktor Berezinskij – v 70. letech sólista a skladatel hudební skupiny „Altair”, autor hudby a písní k mnoha televizním pořadům. Napsal více než 600 písní, vydal 10 sólových alb na kazetách, CD a gramofonových deskách společnosti „Melodija“. Je autorem řady písní, které se již staly klasikou šansonu. Je čestným členem Svazu skladatelů Ruska, členem Svazu skladatelů Izraele a viceprezidentem Mezinárodní asociace skladatelů.

Během koncertu v RSVK v Praze, jenž proběhl v rámci evropského turné umělců, zazněly oblíbené písně 70. a 80. let. Pěvci střídali dětské písně se skladbami světové klasiky.

Albert Asadullin předvedl svůj velký talent, když zazpíval árii hraběte di Luna z opery Trubadúr G. Verdi a píseň Cesta z filmu „Cesta Nicolo Paganini“. Viktor Berezinskij zazpíval několik vlastních písní v hebrejštině a italštině.

Koncert vynikajících umělců zhlédlo asi 100 diváků. Dospělí a děti s radostí zpívali spolu s umělci a tancovali na scéně. Každé číslo bylo vítáno bouřlivým aplausem. Všichni zájemci mohli získat autogram a vyfotografovat se se známými zpěváky.

Tento článek je dostupný v: Russian