Výstava „Pomni . . . Mir spas sovětskij soldat“ v RSVK v Praze

Výstava  „Pomni . . . Mir spas sovětskij soldat“ v RSVK v Praze

Dne 4. května 2016 byla v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze zahájena výstava  „Pomni . . . Mir spas sovětskij soldat“ (Pamatuj si . . .  Svět zachránil sovětský voják). Jejími organizátory jsou Ruská vojensko-historická společnost (RVHS), Dobročinný fond sociálních iniciativ „Mir i garmonija“ (Mír a harmonie) a Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Premiéra výstavy proběhla 9. února 2015 v Moskvě v budově  Malé Manéže. V letech 2015-2016 byla výstava v mnoha městech Ruské federace – ve Smolensku, Soči, Voroněži, Kurganu, Omsku, Novosibirsku, Tjumeni atd.

Výstava v anglickém jazyce  „Remember . . . „ byla představena  22. května 2015 v Ženevě  v paláci Ligy národů a byla doprovázena skandálem. Tehdy na žádost kulturního výboru OSN byly z expozice odstraněny  panely, které vypovídaly o osvobození zemí východní Evropy Rudou armádou. V zahraničí již byla výstava exponována ve Varšavě, Budapešti a Vídni.

Výstava v Praze ukazuje v tematických částech  agresivní podstatu fašismu, zločiny nacistů vůči lidstvu, hrdinství a odvahu sovětských lidí na frontách i v týlu Velké vlastenecké války. Jsou zde ukázány i hlavní bitvy  války – Stalingrad, Kursk, blokáda Leningradu, bitva o Berlín a osvoboditelská mise Rudé armády. Oddělená část výstavy je věnována osvobození Československa a zejména hlavního města Prahy od fašismu.

Výstavu zahájil vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza, jenž připomněl, že se letos  bude v Rusku a v zahraničí slavit 71.výročí velkého vítězství a 71.výročí osvobození Československa od fašismu. Tato výstava zahajuje celou řadu akcí v RSVK, věnovaných tomuto významnému výročí.

Poté vystoupil výkonný ředitel RVHS Vladislav Kononov, jenž zdůraznil, že výstava „to je velmi emocionální projev. Je založen  na fotografiích, z nichž mnohé nebyly dříve publikovány, především z etických důvodů. Strašlivé fotografie  obětí fašismu a lidského utrpení vyvolávají těžké emoce. My se však domníváme, že právě tak, přes historickou pravdu je třeba působit na svědomí lidí, dorůstající generace, na naše evropské přátele a kolegy.“ Připomněl, že „nelze zapomínat, kde a kdy vznikl nacionální socialismus a fašismus. Vznikly ve vzdělané a svobodymilovné Evropě. K moci Hitler a jeho kolegové přišli ve výsledku demokratické procedury, prostřednictvím voleb. Právě proto na strašlivou historickou zkušenost nelze zapomínat.“

Po zahájení výstavy přítomní mohli zadat Vladislavu Kononovovi otázky, které je zajímaly. Kononov rovněž poskytnul interview  řadě ruskojazyčných  novin, jež vycházejí v Praze.

Na výstavě v Křišťálovém sále  bylo přítomno asi 60 ruských krajanů a Čechů, mezi nimiž byli též  studenti a učitelé Střední školy při Velvyslanectví RF v ČR.

Všichni hosté obdrželi  georgijevskou stužku a speciální album „Pěsni našej pobědy“ (Písně našeho vítězství), jež bylo vydáno  v rámci celoruské akce „Bolšaja Poběda (Velké vítězství).

Reportáž o zahájení výstavy „Pomni . . . Mir spas sovětskij soldat“ v RSVK v Praze byla odvysílána v programu „Věsti“ (Zprávy) na televizním kanálu „Rossija 1“ a „Rossija 24“.

Výstava potrvá do 27. května 2016.

Tento článek je dostupný v: Russian