Akce „Totalnyj diktant“ se uskutečnila v ČR

Akce „Totalnyj diktant“ se uskutečnila v ČR

Dne 16. dubna 2016 se ve Střední škole při Velvyslanectví RF v ČR konala vzdělávací akce „Totalnyj diktant“. Byla organizována Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR a „Meždunarodnym kulturnym institutom KLJUČ“ (Mezinárodním kulturním institutem Klíč) a Střední školou při Velvyslanectví RF v ČR.

Celosvětová akce gramotnosti „Totalnyj diktant“ je organizována Fondem podpory jazykové kultury občanů současně ve více než 732 městech Ruska a jiných zemí. Účastníkem akce se může stát každý zájemce, který si chce zkontrolovat úroveň svých znalostí v ruském jazyce. Letos v ČR „Totalnyj diktant“ psali nejen v Praze, ale i v Plzni, Hradci Králové a v Brně.

Před začátkem akce v Praze všichni přítomní zhlédli film, věnovaný 55. výročí letu do vesmíru Jurije Gagarina.

Hosté se rovněž aktivně zúčastnili soutěže „Kosmos“. Tři nejlepší, kteří správně odpověděli na otázky, obdrželi knihu od Ruského střediska vědy a kultury. Zvláštní cenu získal účastník, který odpověděl na nejtěžší otázku soutěže. Poté vedoucí Kurzů ruského jazyka při RSVK J. Zubkovskaja prokonzultovala všechny přítomné ohledně nejrozšířenějších chyb, které se objevovaly v diktátu v minulých letech.

Letos účastníci akce psali diktát podle trilogie Andreje Usačova „Etot drevnij, drevnij, drevnij mir!“, jejíž první část nese název „Vkratce ob istoriji těatra“, druhá „Vkratce ob istoriji pismennosti“, třetí „Vkratce ob istoriji Olympijskich igr“. Čeští účastníci psali diktát podle třetí části.

Diktát v Praze napsalo více než 60 osob různých věkových kategorií a profesí. Bylo mezi nimi mnoho mládeže, ruských krajanů, občanů zemí SNS a rovněž několik Čechů.

V Hradci Králové psalo diktát 7 českých studentů a učitelů Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové.

V Plzni diktát probíhal v kabinetu ruského jazyka fondu „Russkij mir“ a psalo jej rovněž 7 lidí.

V Brně byli organizátory Kulturně-osvětové středisko na Moravě ve spolupráci s Filozofickou fakultou Univerzity T.G. Masaryka. Akce se zúčastnilo 18 lidí.

Celkem se letos diktátu v Česku zúčastnilo 92 lidí.

Akce proběhla v přátelské atmosféře a byla komentována místním ruskojazyčným tiskem.

Tento článek je dostupný v: Russian