Galakoncert vítězů mezinárodní soutěže vokalistů Vissi D´Arte 2016 v Českém muzeu hudby

Galakoncert vítězů mezinárodní soutěže vokalistů  Vissi D´Arte 2016 v Českém muzeu hudby

Dne 29. března 2016 se v Českém muzeu hudby v Praze konal galakoncert vítězů mezinárodní soutěže vokalistů Vissi D´Arte 2016. Akce byla organizována a uskutečněna uměleckou agenturou Tamiris za organizační podpory a účasti Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Letos se soutěže, která byla věnována památce na velkou ruskou operní pěvkyni Jelenu Obrazcovovou, zúčastnilo 24 mladých pěvců z Rakouska, Kolumbie, Polska, Ruska, Ukrajiny, Česka a Japonska. Po dvou kolech se do finále dostalo 14 interpretů.

Večer uváděla profesorka Mezinárodní konzervatoře Praha Tachira Menaždinovová a její žákyně – studentka Mezinárodní konzervatoře Praha Anna Semivolosová.

Předseda poroty – světově uznávaný ruský barytonista, sólista Marijinského divadla v Petrohradě, Metropolitní opery v New Yorku aj. Vladimir Černov zdůraznil, že příprava a profesionální úroveň účastníků soutěže je s každým rokem vyšší. Zahájil koncertní program večera ruskou národní písní „Ach, ty nočenka“.

Poté následovala árie z opery G. Puccini Tosca v podání studentky Jeleny Obrazcovové, sólistky Velkého divadla Jeleny Okolyševové.

Po ní vystoupili finalisté soutěže s áriemi z oper S. Prokofjeva, A. Borodina, W.A. Mozarta a jiných velkých skladatelů.

Letos se mezinárodní porota rozhodla neudělit první cenu a dát tak soutěžícím možnost, aby stále zvyšovali svoji interpretační úroveň a bojovali o ni příští rok.

Druhé místo získaly dvě pěvkyně z Ruska – Olga Žigmitovová (Burjatsko) a Jevgenije Kuzněcovová (Moskva). Třetí místo vybojovali Iljusa Chuzinovová (Tatarstán) a Georgij Jefimov (Moskva). Všichni laureáti obdrželi peněžní odměny a dárky na památku od organizátorů soutěže.

Všichni soutěžící obdrželi diplomy za účast, mnozí z nich dostali speciální ceny sponzorů akce.

Cenu Ruského střediska vědy a kultury v Praze „Naděje“ získala talentovaná pěvkyně z Japonska Ruri Ando, která obsadila v soutěži 3. místo.

Slavnostní večer byl ukončen společným fotografováním a blahopřáními, které účastníci obdrželi od vděčných diváků.

Na galakoncertu v Českém muzeu hudby bylo přítomno okolo 100 diváků.

Od 1. do 3. dubna v RSVK v Praze proběhne druhé kolo soutěže pro vokalisty – amatéry.

Tento článek je dostupný v: Russian