Koncert komorní hudby v RSVK v Praze

Koncert komorní hudby v RSVK v Praze

Dne 25. března 2016 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal koncert komorní hudby v podání mladých hudebnic Angeliny Ruď a Anastasie Kanějevové.

Angelina Ruď (klavír) a Anastasia Kanějevová (flétna) jsou laureátky mnoha mezinárodních a ruských soutěží. Duo těchto umělkyň vzniklo během jejich studia na Petrohradské státní konzervatoři N. Rimského – Korsakova. Po absolvování konzervatoře pokračovaly ve spolupráci na scéně Marijinského divadla v projektu „Otkrytije sredy“ (Odhalení prostředí). V současnosti Angelina Ruď žije se svojí rodinou v Praze a Anastasia Kanějevová pokračuje ve studiu ve Stuttgartu (Německo).

Hudební večer zahájila klavíristka Angelina Ruď, která pověděla o zajímavých faktech ze života a tvorby francouzských skladatelů XIX.-XX.století. Francouzští skladatelé tohoto období se vyznačovali absencí stereotipů o hudbě, nezávislostí a originalitou myšlení. Claude Debussy, jenž byl okouzlen dílem Stéphana Mallarmého Faunovo pozdní odpoledne, složil své první symfonické dílo, ve kterém bylo velmi dobře vidět jeho individuální impresionistický styl. Premiéra symfonie Faunovo pozdní odpoledne se konala v Paříži v roce 1894. Na prosbu diváků byla symfonie zahrána dvakrát a stala se prvním skutečným úspěchem Debussyho.

Angelina a Anastasia umožnily divákům v Praze porovnat styly a skladby francouzských skladatelů, pokochat se zvuky okouzlující a podivuhodné hudby.

Na programu koncertu byla Sonáta pro flétnu a klavír Francise Poulenca, sonáta Panova flétna Julese Mouqueta, skicy Philippe Gauberta a předehry Vinná brána a Ohňostroj Clauda Debussyho.

Diváci srdečně děkovali mladým interpretkám za hluboký umělecký zážitek. Na žádost diváků Angelina Ruď souhlasila s tím, že bude pravidelně v Ruském středisku vědy a kultury v Praze pořádat vystoupení hudebníků v rámci projektu Marijinského divadla „Otkrytije sredy“.

Na koncertě bylo přítomno 40 diváků z řad ruských krajanů a českých občanů.

Tento článek je dostupný v: Russian