Koncert vážné hudby v rámci festivalu Art Duo Prague v RSVK v Praze

Koncert vážné hudby v rámci festivalu Art Duo Prague v RSVK v Praze

Dne 12. března 2016 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil koncert vážné hudby v rámci festivalu Art Duo Prague, věnovaný vzpomínce na českého klavíristu Ivana Moravce. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Ivan Moravec patří mezi přední současné české klavíristy. Mnoho let působil jako profesor na pražské AMU. V roce 1999 bylo jeho jméno zapsáno na seznam interpretů, jejichž díla byla zařazena do souboru nahrávek „Velcí klavíristé XX. století“, vydaného firmou Philips Records. V hromadných sdělovacích prostředcích je I. Moravec často nazýván básníkem klavíru či klavíristou klavíristů.

Ivan Moravec byl obzvlášť pověstný svou interpretací děl W.A. Mozarta, a rovněž skladatelů – expresionistů C. Debussyho a M. Ravela. Právě proto byly na programu večera skladby těchto skladatelů. Mezi nimi Sonáta č.11 W.A. Mozarta, “Parusa” (Plachty), “Čto viděl zapadnyj větěr” (Co viděl západní vítr), “Prervannaja serenada“ (Přerušená serenáda) C. Debussyho, „Grustnyje pticy“ (Smutní ptáci), „Dolina zvonov“ (Údolí zvonů) a „Alborada“ M. Ravela. Zazněly v podání ruského klavíristy, laureáta mezinárodních soutěží Filippa Subbotina. Dále byly na programu „Romeo a Julie“ S. Prokofjeva, „Pěsni bez slov“ (Písně beze slov) F. Mendelssohna a Rapsodie č.15 F. Liszta.

Na koncertě bylo přítomno okolo 50 diváků z řad ruských krajanů a českých občanů.

Tento článek je dostupný v: Russian