III. seminář rusistů ČR „Maslenica“ v RSVK v Praze

III. seminář rusistů ČR „Maslenica“ v RSVK v Praze

Dne 26. února 2016 se v Ruském středisku vědy a kultury v Praze uskutečnil III.metodicko-praktický seminář pro učitele ruského jazyka „Maslenica“, věnovaný oslavám tradičního slovanského svátku. Akce byla organizována Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR ve spolupráci s Českou asociací rusistů a Česko-ruskou společností.

Účastníky přivítali zástupce ředitele Ruského střediska vědy a kultury v Praze Oleg Soloduchin a předseda České asociace rusistů Jiří Klapka.

Hosty semináře byli vedoucí představitelé nakladatelství „Zlatoust“ a „Russkij jazyk. Kursy“, kteří představili nejnovější učebnice ruského jazyka. Semináře se zúčastnilo více než 70 učitelů ruského jazyka.

Představitelka studijně-vydavatelského centra „Zlatoust“ Anastasija Akulič vystoupila s prezentací, věnovanou nejnovějším metodám zvyšování kvalifikace učitelů ruského jazyka a seznámila účastníky semináře se systémem webinářů studijně-vydavatelského centra.

Zástupkyně šéfredaktorky nakladatelství „Zlatoust“ Natalija Kozinová, CSc., vedla dílnu o novém učebním komplexu „Ruský jazyk pro pokročilé“. Velký zájem vyvolala dílna autora učebnice „S Rossijej na ty!“ profesora Varšavské univerzity Vojteka Sosnovského. Tato učebnice i jiné byly představeny nakladatelstvím „Russkij jazyk. Kursy“.

Semináře se rovněž zúčastnila česká nakladatelství „Fraus“ a „Albra“. Redaktoři nakladatelství „Fraus“ vedli praktický seminář o využití počítačových programů pro studium ruského jazyka, které je možné nahrát do většiny současných počítačů. Paní doktorka Žofková z nakladatelství „Albra“¨představila učebnice a pracovní sešity z ruského jazyka pro základní a střední školy. Předseda České asociace rusistů Jiří Klapka uvedl novou knihu „Zpěvník ruských písní“.

Za Institut slavistiky České akademie věd vystoupila Iveta Krejčířová s prezentací rusko-českého elektronického slovníku.

Seminář byl ukončen předáním certifikátů o účasti a oceněním řady českých rusistů za mnohaletou úspěšnou činnost na podporu výuky a propagace ruského jazyka v Česku.

Po oficiální části hosté a účastníci semináře ochutnali tradiční ruské pokrmy.

Tento článek je dostupný v: Russian