Výstava „Myšlenky o dobru“ v RSVK v Praze

Výstava „Myšlenky o dobru“ v RSVK v Praze

Dne 12. ledna 2016 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnila vernisáž výstavy „Myšlenky o dobru“ ruské malířky z Petrohradu Věry Sokolinské. Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Akci zahájil zástupce ředitele Ruského střediska vědy a kultury v Praze O. Soloduchin, který představil malířku Věru Sokolinskuju, původním vzděláním inženýrku.

Umělkyně začala malovat až v roce 2009, ale nyní je to její hlavní činnost. Výstavy děl Věry Sokolinské proběhly v Petrohradě, Toskánsku (Itálie) a Mariánských Lázních. Její díla se nacházejí v muzeích Itálie a rovněž v soukromých sbírkách. Autorka hrdě zdůrazňuje, že její obrazy jsou i ve sbírkách legendárního ruského kosmonauta Georgije Grečka.

V Křišťálovém sále a foyeru RSVK je vystaveno okolo 40 jejích obrazů. Jsou to kompozice s kyticemi květin i krajinomalby těch míst, které malířka navštívila. Příroda Ruska, Česka, Itálie a Španělska, kterou zobrazila s velkou láskou, se vyznačuje pestrostí barev. Radostná a optimistická škála barev vychvaluje život, vyjadřuje upřímný obdiv malířky ke kráse a různorodosti přírody.

Řada obrazů, představených na výstavě, je dílem její žákyně, Češky Kamily Šachenové.

V hudebním programu vernisáže vystoupili mladí zpěváci Ilona Pavlovová (soprán) a laureát mezinárodní soutěže vokalistů v Praze Vissi d´Arte, sólista Moskevského akademického dětského hudebního divadla N. Sac Anton Varencov (baryton). Hudební doprovod zabezpečili S. Melnikovová a I. Carev. Zazněla díla G. Sviridova, G. Verdi, F. Schuberta aj.

Na záhájení výstavy „Myšlenky o dobru“ bylo přítomno okolo 70 lidí, mezi kterými byli ruští krajané, Češi, Italové, Kubánci aj.

Výstava potrvá do 4. února.

Tento článek je dostupný v: Russian